12:06 / 25.08.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Na području Zadarske županije 26 novih slučajeva

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na području Zadarske županije 26 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima, kao i o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju.
Na području Zadarske županije 26 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima, kao i o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju.

Među zaraženima je i djelatnica zadarskog Doma za odrasle čiji su kontakti stavljeni u samoizolaciju.

Djelatnica Doma za odrasle osobe sv. Frane u Zadru je asimptomatska, testirala se nakon povratka s godišnjeg odmora, ali nije dočekala rezultate testa već je otišla na posao, gdje je u jednoj smjeni odradila jedan dan, koristeći zaštitnu opremu. Nalaz testiranja došao je naknadno, po završetku smjene, o čemu je odmah obaviješten Županijski stožer, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare epidemiolog Alan Medić.

Taj dom skrbi za 60 štićenika, od kojih je 19 pokretnih korisnika smješteno u karantenu, dok su ostali raspodijeleni na način da ih bude najviše po dvoje u sobi.

Štićenici s kojima je djelatnica bila u izravnom kontaktu sada su u samoizolaciji.

U sljedećih 14 dana pratit ćemo razvoj situacije, a u cijelom domu napravljena je protuepidemijska dezinfekcija, izvijestio je epidemiolog Medić.

Opća bolnica Zadar je zbog porasta broja oboljelih ponovno aktivirala dva Covid odjela na kojima je trenutačno hospitalizirano 19 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru, rekao je ravnatelj bolnice Željko Čulina. Jednom pacijentu na respiratoru stanje se pogoršalo pa je danas prevezen u Zagreb, kazao je Čulina.

Po njegovim riječima zaražena su dva liječnika, a u samoizolaciji je po sedam liječnika i medicinskih sestara te jedan administrativni djelatnik.

Sve je veća potreba za testiranjem pa je samo jučer uzeto 250 uzoraka, rekao je Čulina, dodavši kako im je želja da testiraju još više uzoraka i da nalazi budu što prije dostupni. Zbog toga su, kazao je nabavili jedan uređaj te se od danas i u bolnici radi testiranje, oko 60 testova dnevno, kako bi se rasteretilo Zavod za epidemiologiju.

Trenutno na području te županije je 160 aktivnih slučajeva.

U samoizolaciji su 362 osobe, nadzor je istekao za njih 5752, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 247 uzoraka.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!