Na pomolu dogovor između HSS-a i HDZ-a u Zagrebačkoj županiji

20:14 / 29.07.2021.

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Na pomolu dogovor između HSS-a i HDZ-a

Na pomolu dogovor između HSS-a i HDZ-a

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon lokalnih izbora u nekoliko županijskih skupština ni iz drugog puta nije uspjelo konstituiranje pa, ako to ne uspije ni treći put, slijede novi izbori. Jedna od njih je Skupština Zagrebačke županije,  gdje je, uoči trećeg pokušaja konstituiranja u idući utorak, ipak na pomolu dogovor, i to između HDZ-a i HSS-a.

Županijska skupština Zagrebačke županije ni u drugom pokušaju nije konstituirana, pa će njezini izabrani, a još nepotvrđeni vijećnici za pet dana imati čast i treći put stati na noge za Domovinu.

Zakon daje mogućnost trećeg pokušaja koji je i posljednji, a onda samo novi izbori. Kojih, pokazuje trenutačna politička slagalica u Zagrebačkoj županiji, ipak neće biti.

Pronašli su se stranke i vijećnici koji će podržati HSS-ovca na čelu skupštine.

- Stranka gospodina Kožića sa Milanom Bandićem, te naša, koju činimo mi sa Hrvatskom strankom umirovljenika je rekla da je Hrvatska seljačka stranka na nivou Zagrebačke županije, njezina predsjednica gospođa Glasnović i sama stranka prihvatljiva za stvaranje većine za formiranje gradskoga vijeća, izjavio je Željko Turk, predsjednik HDZ- Zagebačke županije.

Tako je i Skupština u utorak konstituirana. Problem je samo što spomenuta HSS-ova predsjednica Glasnović prije dva mjeseca nije pomagala nositi potpise HDZ-ovu, nego SDP-ovu kandidatu za župana.

- HSS se prodao HDZ-u i ušao u jednu vrlo nakaradnu koaliciju. Oni su o tom HDZ-u i Stjepanu Kožiću govorili najgore moguće stvari, rekao je Mihael Zmajlović, predsjednik SDP-a Zagrebačke županije.

Kao i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, a sad se naveliko nagađa da je Zagrebačka županija samo prvi korak na HSS-ovu putu prema HDZ-u i u Saboru.

- Cijeli niz županijskih, gradskih i općinskih organizacija HSS-a je na proteklim lokalnim izborima bio u predizbornoj ili poslijeizbornoj suradnji s HDZ-om, tako da ovo sigurno nije prvi korak, kad bi govorili o koracima. Ali nikako nije korak prema suradnji na državnoj razini, kaže Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

- Teško u to mogu povjerovati. Krešo Beljak živi u Samoboru, predsjednica županijske organizacije je njegova vrlo dobra kolegica, vjerna godinama, a i ukoliko se ne slaže s ovakvom odlukom Županijskog HSS-a onda je kao predsjednik HSS-a trebao reagirati. To je sve ono protiv čega se on bori godinama. Navodno, kaže Zmajlović.

- Nas trenutno ne zanima stanje u drugim strankama, pa tako ni u SDP-u, a ono što jest činjenica da je HSS opozicijska stranka i to namjeravamo ostati do sljedećih parlamentarnih izbora, rekao je Beljak.

Upravo su izbori, preciznije njihovo izbjegavanje zbog dodatnog troška od oko pet milijuna kuna, opet spojili HSS i HDZ u Zagrebačkoj županiji. Ali, tvrde, ne u koaliciju.

- Nije koalicija u ovom trenutku, a svako vrijeme koje je pred nama će donijeti i rješenje za vođenje zagrebačke županije na najbolji mogući način, kaže izjavio je Željko Turk i dodao da mogućnost koalicije s HSS-om daljnje suradnje kao takve je potencijalno moguća.

Onda je i potencijalno nemoguće da skupštinska oporba do utorka nešto promijeni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!