Na potresom stradalom području ključni inženjerijski radovi za sigurnost kretanja

29.12.2020.

23:06

Autor: T.D./Hina

default error photo
Na potresom stradalom području sada su ključni inženjerijski radovi kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost kretanja, a onda treba prionuti obnovi da se sve što prije vrati u normalu, rekao je ministar obrane Banožić.
Na potresom stradalom području sada su ključni inženjerijski radovi kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost kretanja, a onda treba prionuti obnovi da se sve što prije vrati u normalu, rekao je ministar obrane Banožić, koji je zajedno s admiralom Hranjom obišao Petrinju.

➡️UŽIVO: Razorni potres 6,2 po Richteru: razrušeni Petrinja, Sisak, Glina, ima žrtava i ozlijeđenih

Ministar Mario Banožić  i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Robert Hranj obišli su vojarnu Pukovnik Predrag Matanović gdje će biti smješteni stanovnici Petrinje i okolice, koji se zbog posljedica razornog potresa od 6,2 po Richteru, koji je danas u 12,19 sati pogodio to područje, više ne mogu vratiti u svoje domove, priopćeno je večeras iz Ministarstva obrane RH.

U petrinjskoj vojarni smješteno 190 osoba, očekuje se još

Izrazivši sućut obiteljima stradalih u razornom potresu, ministar obrane izvijestio je da je u petrinjskoj vojarni trenutno smješteno 190 civila te kako se tijekom noći očekuje dolazak još ljudi.

- Tijekom dana smo kroz Stožer civilne zaštite i Crveni križ, ali i sve one ljude koji su bili prisutni na terenu, nastojali doći do ljudi kojima je trebala naša pomoć. Građani su u bilo kojem trenutku slobodni obratiti se jedinicama lokalne samouprave, lokalnim stožerima, odnosno bilo kome tko je angažiran na sanaciji i pomoći gradu te tako zatražiti smještaj u vojarni. Smještaja u vojarni imamo i pritom je osigurano i sve ono kako bi se oni osjećali ugodno u ovim najtežim trenucima, rekao je ministar Banožić.

Ujutro sastanak vojske sa Stožerom civilne zaštite

Dodao je da će pripadnici Hrvatske vojske biti u Petrinji i Sisku koliko god to bude potrebno.

- Sutra ujutro je prvi sastanak sa Stožerom civilne zaštite. Napravit će se jedan plan po kojem ćemo postupati s obzirom na novonastale okolnosti. Mogu reći kako sada kreće onaj dio inženjerije koja treba učiniti najviše kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost kretanja, a onda iza toga treba prionuti obnovi da se sve što prije vrati u normalu, istaknuo je Banožić.

Pritom se zahvalio ministrima obrane iz susjednih zemalja koji su Hrvatskoj ponudili svoju pomoć.

- Vidjeli smo kakvu je pomoć dobio grad Zagreb nakon potresa u ožujku s obzirom da smo članica Europske unije, pa mogu reći kako sam uvjeren sam da će isti slučaj biti i ovdje u Petrinji. Teška je godina još malo iza nas, moramo ostati pribrani jer jedino ćemo tako uspjeti nadići sve teškoće pred kojima smo se našli, poručio je ministar Banožić.

Na terenu 310 pripadnika HV-a,  a 240 je u neposrednoj pripravnosti

Admiral Robert Hranj rekao je da je Hrvatska vojska osigurala nekoliko helikoptera. Dodao je kako su na području Petrinje i Siska do 18 sati, sukladno procjenama potrebama i zahtjevima, snage narasle s početnih 250 pripadnika na 310 pripadnika Hrvatske vojske, dok se njih oko 240 nalazi u neposrednoj pripravnosti.

- Angažirano je 190 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HkoV-a, koji raščišćavaju prometnice i javne površine u užem centru grada Petrinje i odvoze urušene dijelove građevina. Tijekom dana pripadnici Hrvatske kopnene vojske izvršili su evakuaciju 150 korisnika Doma za stare i nemoćne osobe u Petrinji te ih prevezli u vojarnu gdje im je osiguran privremeni smještaj. U vojarni u Petrinji planiran je smještaj ukupno do 500 ljudi, rekao je načelnik Hranj.

Također, sukladno zahtjevu stožera Civilne zaštite, planirano je podizanje šatora i angažiranje elektroagregata iz sastava Zapovjedništva za potporu.

Velika opasnost od daljnjih urušavanja zgrada u Petrinji

Zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid poručio je svima koji se nalaze u Petrinji da budu izrazito oprezni prilikom kretanja ulicama, s obzirom na veliku opasnost od daljnjih urušavanja.

- Većina zgrada u samom središtu grada je toliko oštećena da prijeti urušavanje zidova tako da će naša daljnja pomoć gradu i sanaciji posljedica potresa biti uklanjanje onih objekata za koje će statičari prosuditi da ih se mora maknuti, jer su prijetnja, rekao je general Kundid.

Korisnici petrinjskog Doma za starije i nemoćne osobe na sigurnom u vojarni

Na vrhunskoj organiziranosti i pomoći, Hrvatskoj vojsci zahvalila se i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji Magdalena Komes.

- Uz pomoć vojske naši djelatnici su iznijeli sve korisnike van, svi su korisnici živi, zdravi i evo ako netko možda od rodbine gleda da znaju da su svi na sigurnom u vojarni u Petrinji. Zahvaljujem se, zahvalila sam ministru na odlično odrađenom poslu vojnika i još jednom se zahvaljujem od srca na svemu što su odradili, rekla je ravnateljica Komes, priopćeno je iz MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!