19:44 / 18.01.2020.

Autor: Ruža Ištuk, Vlatka Kusanić/Dnevnik/IMS/HRT

Na preventivni pregled za rak pluća, malo ćemo pričekati

-

-

Foto: - / -

Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća, predstavljen ovaj tjedan, provodit će se idućih pet godina.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća, predstavljen ovaj tjedan, provodit će se idućih pet godina. Cilj mu je kod pušača u dobi od 50 do 75 godina, uz pomoć CT uređaja niske doze zračenja, na vrijeme otkriti bolest. Time bi se moglo spasiti čak 500 života godišnje. Pacijenti su se požurili u ordinacije obiteljskih liječnika, no na pregled će još malo pričekati.

Liječnici su nemoćni, a pacijenti nezadovoljni. I sve to zbog šuma u komunikaciji. Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine kazala je da su pacijenti imali osjećaj da program počinje sutra.

CT uređaji su spremni, no iako je hvale vrijedan, za provedbu programa liječnici obiteljske medicine, kažu, nemaju sav alat u rukama.

- Ono što nam sad nedostaje to je jedna informatička podrška odnosno platforma koju treba napraviti informatička služba HZZO-a kako bi nas primarnu zdravstvenu zaštitu povezala sa centrima u kojima će pacijenti obavljati pretragu kao i sa pulmolozima kojima će se pacijenti javiti u slučaju potrebe, kazala je Balint.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, među ostalim, poručuju:

- Potrebno je još kratko vrijeme do početka provođenja programa. Do tada je potrebno provesti i e-savjetovanje, važan proces u kojem građani daju svoja mišljenja i primjedbe, a službenu odluku mora donijeti Upravno vijeće HZZO-a.

Ministar kaže da je posrijedi komunikacijska nespretnost.

- Sve bolnice sljedeći tjedan njih 16 u kojima se radi snimanje CT-om će osigurati sat ili dva tjedno termin za takve pacijente, svi liječnici obiteljske medicine  će dobiti obavijest za područje u kojemu jesu kome se mogu javiti i naručiti pacijenta za CT odnosno rano otkrivanje raka pluća, a informatički program će biti gotov za naredni mjesec dva dana kad će to biti onda riješeno i bolje tehnički, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Sve će se obavljati elektronički, brzo, jednostavno i besplatno na posebnu uputnicu. Ipak, pojedinci u programu vide diskriminaciju.

- Imate npr. situaciju da imate jedno 6-7 uređaja u Zagrebu, a da ne postoji u našoj Karlovačkoj županiji niti jedan takav uređaj. Bez tog uređaja zapravo je nemoguće provesti u potpunosti nacionalni program, rekla je Marina Novaković Matanić, predsjednica udruge DIGNITAS.

Ministar Kujundžić napominje da nemaju sve bolnice u Hrvatskoj takve aparate.

- Kad budu bolja vremena, vjerojatno će biti, ali mislim da za takav pregled nije problem otputovati 40 tak-50 km i sve što je više od 50 km putovanja pacijenta ide na teret HZZO-a, odnosno HZZO snosi putne troškove.

Prvi u svijetu, ističe ministar, provodimo ovakav program, imamo 16 posebnih CT uređaja i jasan cilj - spasiti oko 500 života godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!