19:12 / 26.10.2019.

Autor: Ana Bralić/T.D./HRT

Na Promini se sadi 2.000 crnih borova

-

-

Foto: - / -

Na šibenskom i drniškom području pošumljavaju se predjeli poharani u velikim požarima prije dvije godine.
U cijeloj Hrvatskoj, zahvaljujući građanskoj inicijativi, od jučer traje akcija  "Zasadi drvo, ne budi panj". Na šibenskom i drniškom području pošumljavaju se predjeli poharani u velikim požarima prije dvije godine.

Poharao je 2017. sedmodnevni požar dio planine Promine u drniškom zaleđu. Izgorjela je i velika šuma crnog bora na ovoj lokaciji pa treba zasaditi novu.

- Sad se trenutno nalazimo opet u početnoj fazi jer nakon uništenja u požaru smo se vratili 70 godina unatrag, ističe Ante Slamić, upravitelj Šumarije Drniš.

Novac za dvije tisuće sadnica donirao je danski maloprodajni lanac - prije pola godine na isti su način zazelenjeli Medvednicu.

- U suradnji s našim partnerom "Hrvatskim šumama", odlučili smo se ovaj put odraditi aktivnosti, odnosno, zazeleniti područje Dalmacije i njihovom inicijativom smo se odlučili za područje drniško, kaže Zvjezdana Novak, menadžerica prodaje i marketinga. 

- Danas smo došli na Prominu da je ponovo zazelenimo, znamo da je tu prije 2 godine bio požar, pa evo da nam ne bude Promina ovako siva i tmurna, mi smo došli zazeleniti i da napravimo dobro djelo, objašnjava Sanja Raičković, glavna urednica Radio Šibenika.

Dobra djela i u šibenskom zaleđu, na području Lozovca.

- Sanaciju požarišta smo radili 2018-e i tu dakle imamo neki vremenski odmak da vidimo da li je bilo prirodnog pomlađivanja, danas smo na lokaciji koja se najmanje sama pomladila, pa evo da malo pomognemo prirodi, ističe Darija Kekelić, upraviteljica Šumarije Šibenik.

A pomoć su inicirale, u sklopu svehrvatske akcije, vrijedne šibenske volonterke.

- Pogurali smo zato što nekako računamo da ne treba čekati da netko napravi promjenu nego hajdemo raditi - pa kad netko krene pa će se zakotrljati, pa će krenut onaj drugi, treći. Evo na kraju, to se ipak poprilično zakotrljalo, škole sade, evo mi ovdje sadimo, objašnjava Marina Škrapić, koordinatorica akcije.

- Da uljepšamo ovaj dio županije koji je stradao od požara,  kaže Ante Troskot, sudionik akcije.

Sadit će se i sutra na šibenskoj plaži na Martinskoj, a nova stabla, bilo u lončanicama ili u zemlji, već su posađena i oko nekih ustanova i institucija u samom gradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!