Na prostoru TEF-a niknut će nova šibenska četvrt

06.07.2021.

17:00

Autor: Anamarija Škorić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

default error photo

Izgradnja novog naselja na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura u Šibeniku počet će za dvije do dvije i pol godine, najavio je gradonačelnik Željko Burić nakon sastanka s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom.

- Sastanak je iznjedrio točan algoritam i definirao do u datum kakva je dinamika daljnjih radnji koje će dovesti do pokretanja projekta Batižele. Plan i dinamika kroz ove postupke između države i grada ima za cilj da gradnja fizički počne unutar dvije do dvije i pol godine. Dakle, ono što je san generacija Šibenčana, da ne prostoru nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura dobijemo novu gradsku četvrt, ovim trenutkom postaje konkretan i ostvariv, rekao je Burić novinarima nakon sastanka.

Na pitanje o približnoj vrijednosti investicije, gradonačelnik je odgovorio kako zasad ne može govoriti o iznosu, a riječ je o stotinama milijuna eura.

- U ovom trenutku rekao bih da vrijednost investicije nije najbitnija stvar. Najbitnije je da se jedna crna točka na područje grada rješava, a poruka je da - kad se država i grad udruže - mogu riješiti i najkompleksnije probleme koji su tištile ovu sredinu pune 23 godine, koliko je bio blokiran račun nekadašnje tvornice, istaknuo je gradonačelnik Burić.

Ministar Horvat rekao je da su na sastanku "definirani sljedeći koraci i imena koja će se u formi povjerenstva početi baviti rješavanjem problema Batižele" prije dovođenja investitora.

- Ispred države u povjerenstvu će sjediti dva ravnatelja uprava, Leon Žulj koji vodi Upravu za trgovačka društva i Ivana Pintar koja vodi Upravu za državnu imovinu. Dakle, dvoje ravnatelja bit će stavljeni na raspolaganje gradskoj upravi u dnevnoj, odnosno tjednoj komunikaciji i rješavanju svih problema, rekao je ministar Horvat.

U tom će povjerenstvu biti i tri predstavnika Grada, ali još nije određeno koji.

Ministar Horvat najavio je će država na sebe preuzeti zbrinjavanje otpada s prostora bivšeg TEF-a.

- Mi ćemo na sebe preuzeti pomoć gradu u zbrinjavanju materijala koji ja neću zvati otpadom koji s ovog prostora moramo otkloniti, a to je negdje oko pedesetak tisuća kubičnih metara. Za što ćemo ga točno upotrijebiti, to ćemo se dogovoriti vrlo brzo, ali za budućeg investitora, odnosno partnera prostor mora biti adekvatno pripremljen i spreman za investiciju, rekao je.

Ministar Horvat najavio je i da će definiranje izgleda prostora budućeg naselja na TEF-u biti u portfelju stručnih službi grada.

- Dakle, država se, pod navodnicima, neće miješati u prostorno planiranje. Sinergija je u ovom trenutku na visokoj razini jer su se interesi grada i države poklopili. Dakle, sve ono što u ovom trenutku možemo pomoći gradu u osmišljavanju, odnosno realizaciji ovog projekta, stavit ćemo na raspolaganje, uključujući i financijske obveze koje smo spremni preuzeti, a prostor koji je u ovom trenutku neiskorišten, a biser je samog grada Šibenika, prepustit ćemo na osmišljavanje onima koji će ovdje živjeti i onima koji će od svega imati najviše koristi, zaključio je u Šibeniku ministar Darko Horvat.

Cilj projekta Batižele je aktivacija 28 hektara zemljišta bivšeg TEF-a koji su oslobođeni svih dugova, a tražbine države pretvorene su u udjele. U kapitalu društva Grad Šibenik ima 67,94 posto udjela, Republika Hrvatska 22,64 posto, Fond za zaštitu okoliša 8,72 posto te Hrvatske vode 0,7 posto.

Na prostoru bivše tvornice predviđena je mješovita namjena, a investitori bi tu trebali izgradili novo naselje, stambeno-poslovne, smještajne, kulturne i obrazovne sadržaje, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički kapaciteti s dvije tisuće postelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!