14:10 / 05.05.2019.

Autor: HRT

Na prosvjedu u Konjščini 500-tinjak građana

Ilustracija, foto: pixabay

Ilustracija, foto: pixabay

Foto: - / -

Ines Frčko, jedna od organizatorica prosvjeda, ponovila je da su protiv izgradnje spalionice zbog zaštite okoliša i zdravlja ljudi.
Unatoč lošem vremenu, u Konjščini je prosvjedovalo više od 500 stanovnika toga ali i i okolnih mjesta, koji su jasno poručili da ne žele izgradnju toplane/energane u obližnjoj Gospodarskoj zoni Jertovec. 

- Prosvjed protiv spalionice u Konjščini prerastao u sukob 
- Prosvjed zbog spalionice otpada 

Ines Frčko, jedna od organizatorica prosvjeda, ponovila je da su protiv izgradnje spalionice zbog zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

- Borimo se protiv toga jer je to projekt koji je trebao biti planiran u jednom malom mjestu u zelenom Zagorju koji bi zagađivao okoliš i utjecao na zdravlje ljudi, a i nikako nije ekonomičan, izjavila je Frčko. Dodala je, međutim, kako  puno očekuju od sjednice Općinskog vijeća koja je najavljena za utorak. Nakon te sjednice trebalo bi se znati hoće li se ili neće mijenjati prostorni plan koji jedini određuje može li se toplana/energana na komunalni otpad graditi.

Sve je kulminiralo 18. travnja, kada je za vrijeme redovitog sastanka predstavnika općinske vlasti, članova Općinskog vijeća, predstavnika Vijeća mjesnih odbora i članova Kriznog ekostožera, više stotina prosvjednika pokušalo ući u zgradu općine. Od prosvjeda su odustali kasno u noći, tek kada je načelnik Mirko Krznar obećao da se ništa neće raditi bez njihova pristanka, odnosno da će se vezano uz izgradnju toplane/energane raspisati referendum.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!