12:13 / 27.06.2019.

Autor: HRT

Na prosvjedu u zagrebačkom Petruševcu privedeno 10 osoba

-

-

Foto: - / -

Na terenu je i nekoliko policijskih službenika kako bi spriječili mogući sukob. Intervenirala je i Hitna pomoć.
Stanovnici zagrebačkog naselja Petruševec blokirali su zgradu u koju se trebalo useliti 29 socijalno ugroženih romskih obitelji, a interventna policija privela je deset osoba, dok je jedna odvezena u bolnicu.

- Prosvjednici s Petruševca dočekali Bandića s transparentima i zvižducima
- Petruševčani blokirali promet na Kvatriću - ne žele socijalna doseljavanja 

Policijska uprava zagrebačka potvrdila je kako je interventna policija privela 10 građana jer su drugima onemogućili pristup stanovima koje su dobili na korištenje, a ulazak u stanove nisu dozvolili niti nadležnim osobama iz ureda Grada Zagreba. Policijsko postupanje još uvijek je u tijeku.

Djelatnici Hitne pomoći rekli su Hini da su tijekom prosvjeda pregledali tri osobe, dok je jednoj pozlilo te je odvezena u bolnicu.

Stanovnici Petruševca protiv odluke Grada Zagreba o useljenju 29 socijalno ugroženih romskih obitelji prosvjedovali su i u ožujku ove godine, kada je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio da će se u zgrade useliti socijalno ugrožene obitelji.

- Pravna država funkcionira i to je dovoljno. Mislim da 10 ljudi ne može to spriječiti. Nama je puno važnije da se nasele ove obitelji, izjavila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Kajtazi o Petruševcu: Prosvjedi jer se useljavaju "drugi i drugačiji"

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je u četvrtak kako mu je žao zbog ovog prosvjeda te je poručio kako su prosvjedi upravo zato što je riječ o pripadnicima romske zajednice te zato što su "drugi i drugačiji".

- Meni je jako žao. Imajući u vidu da sam već nekoliko sastanaka imao upravo s mještanima Petruševca u Hrvatskom saboru i meni je rečeno isto tako da nije protiv Roma. Ja samo postavljam pitanje: Ako nije protiv Roma, onda zašto je? Da je bilo kakvo drugo preseljenje, sigurno ne bi bili ovakvi prosvjedi. Prosvjedi su upravo radi toga što su pripadnici romske zajednice, zato što su drugi i drugačiji, rekao je Kajtazi novinarima nakon što ga je predsjednica republike Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala za doprinos unaprjeđenju položaja romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, osobito na području kulture, obrazovanja i sporta.

Kajtazi je podsjetio da su prosvjedi održani i prije manje od mjesec dana sa različitim transparentima te "s različitim govorima mržnje i diskriminacije".

Poručio je i da će  probati razgovarati sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem te će mu dati punu podršku u useljenju romskih obitelji, zato što, kako kaže, grad Zagreb ne smije biti drugačiji, jer je multinacionalni grad koji prihvaća sve ostale nacionalne manjine.

- Non-stop se takvi prosvjedi dešavaju, ali poslije toga je uvijek sretan završetak, istaknuo je Kajtazi te poručio kako očekuje i vjeruje isto tako i u ovome prosvjedu u Petruševcu, sretan završetak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!