15:52 / 19.09.2019.

Autor: Odri Ribarović/P.f./HRT

Na riječkom Sušaku započela gradnja druge faze novog KBC-a

-

-

Foto: - / -

Integrirani novi KBC-a na Sušaku objedinit će dječju bolničku zaštitu, dječju kirurgiju, plus ginekologiju, optetriciju, sve laboratorije, patologiju i transfuziju.
Polaganjem temeljnoga kamena na riječkom je Sušaku započela gradnja druge faze novog objedinjenog kliničkog bolničkog centra. Riječ je o kapitalnoj investiciji Ministarstva zdravstva i Vlade vrijednoj 875 milijuna kuna.

Početku radova na izgradnji nove riječke bolnice prisustvovao je i premijer Andrej Plenković. Istaknuo je kako je siguran da će taj veliki projekt koji se gradi na površini od 60.000 četvornih metara podignuti razinu zdravstvene skrbi u cijeloj Hrvatskoj, a posebno Primorsko-goranskoj županiji kojoj gravitira više od 300.000 ljudi.

Zamisao o objedinjenoj bolnici u Rijeci stara gotovo pola stoljeća, postaje stvarnost. Za 30 mjeseci na ovoj će lokaciji na šest nadzemnih i dvije podzemne etaže niknuti suvremeni zdravstveni kompleks primjeren gradu Rijeci koji će iduće godine biti europska prijestolnica kulture.

- Druga faza integriranog novog KBC-a na Sušaku koji će objediniti dječju bolničku zaštitu, dječju kirurgiju, plus ginekologiju, optetriciju, sve laboratorije, patologiju, transfuziju, rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

Na dvije podzemne etaže smjestit će se parkiralište i tehnološko-gospodarski blok s centralnom kuhinjom, servisnim pogonima i radionicama za sve postojeće i buduće objekte na Sušaku.

- Ovih 875 milijuna kuna, koliko vrijedi ovaj projekt, čini se da je puno novaca, ali to je moderna bolnica, moderni KBC i veliko ulaganje u hrvatsko zdravtvo. Društva i države ocjenjuju se po funkcioniranju određenih temeljnih sustava, a jedan od temeljnih sustava je svakako sustav zdravstvene skrbi, rekao je premijer Andrej Plenković.

Riječki KBC trenutačno funkcionira na čak 60 lokacija, na tri razjedinjena lokaliteta u Rijeci. Stoga će upravo nova objedinjena riječka bolnica biti jedna od četiri zdravstvene perjanice u Hrvatskoj.

Treba napraviti četiri sveučilišne bolnice, a jedna se počinje graditi. Danas dakle u Rijeci, pa Zagrebu, Osjeku i Splitu. I onda je to jamstvo da će Hrvatska imati vrhunsku medicinu, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Novu bolnicu u Rijeci gradit će hrvatske tvrtke. Rok za dovršetak gradnje je ožujak 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!