19:16 / 12.10.2018.

Autor: I.M./HRT

Na Ruđeru predstavljen projekt od 72 milijuna eura

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer je pohvalio povlačenje novca, posebno za novi ključni projekt, vrijedan 72 milijuna eura.
Premijer Plenković sudjelovao je na predstavljanju projekata Instituta Ruđer Bošković, financiranih europskim novcem za istraživanje i inovacije - OBZOR 20-20. Pohvalio je povlačenje novca, posebno za novi ključni projekt, vrijedan 72 milijuna eura.

Strukturni projekt "Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu" - O-ZIP ključni je dio razvojne strategije Instituta Ruđera Boškovića (IRB) koji će taj vodeći hrvatski institut u području prirodnih znanosti doista učiniti institutom za 21. stoljeće, istaknuto je na predstavljanju toga projekta na IRB-u.

Ravnatelj David M. Smith istaknuo kako je osnovno načelo O-ZIP-a jačanje najkonkurentnijih strana IRB-a za jačanje suradnje s gospodarstvom.

Uspjeh toga projekta koji će znanstvenicima na Ruđeru, zahvaljujući infrastrukturnoj obnovi, omogućiti radne uvjete koje imaju njihove kolege u razvijenim zemljama Europe i svijeta, ipak ne ovisi isključivo i IRB-u već su za to, ocijenio je u uvodnim riječima Smith, potrebni snažni partnerski odnosi s Vladom i mjerodavnim ministarstvima.

Premijer Plenković, koji se nazočnima obratio po ravnateljevu pozdravnom izlaganju, istaknuo je kako IRB  ima punu potporu Vlade i ministarstava u provedbi toga projekta. Premijer je stavio projekt O-ZIP u kontekst hrvatskih strateških projekta.

Istaknuo je kako je poruka ove Vlade koja ulaže u znanost i znanstvenu infrastrukturu i želi potaknuti izvrsnost i reformu obrazovanja, da treba povećati vidljivost znanosti u hrvatskoj javnosti i njezina doprinosa razvoju gospodarstva.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!