Na širem petrinjskom području na snazi redovite mjere obrane od poplava

23.01.2023.

15:13

Autor: Hina/HRT/A.V.

Rijeka Kupa

Rijeka Kupa

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Na širem petrinjskom području na snazi su redovite mjere obrane od poplava, temeljem prognoze i stanja vodostaja s mjerodavnih vodomjera Hrvatskih voda od ponedjeljka ujutro.

Što se tiče rijeke Kupe na širem području grada Petrinje za sada nema opasnosti od veće ugroze poplavljivanja naseljenih dijelova grada i prigradskih dijelova.


Vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnom vodomjeru Farkašić jutros u 8 sati iznosio je plus 845 cm. U odnosu na najviši zabilježeni vodostaj u subotu, 21. siječnja, opao je za 85 centimetara.


Procjena je da bi tijekom današnjeg dana do ponoći vodostaj rijeke Kupe u Farkašiću trebao opasti ispod razine plus 800 cm, a od sutra i do srijede, 25. siječnja, uslijed novih oborina očekuje se stagnacija vodostaja na petrinjskom području.


Prema prognozi oborina u idućih pet dana temeljem raspoloživih hidrometeoroloških prognoza, u iduća dva dana u nizinama unutrašnjosti očekuje se oblačno uz kišu, u gorju sa snijegom. Zatim se od srijede, 25. siječnja, očekuje razvedravanje i prestanak oborina.


Uglavnom, ove nove oborine koje se očekuju danas i sutra neće dovesti do novog značajnijeg porasta vodostaja, osobito se to odnosi na rijeku Kupu i njezine pritoke, doznaje se iz Hrvatskih voda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!