Savjet Vlade za Hrvate izvan RH o obnovi kontakta s domovinom

28.06.2023.

19:46

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH

Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH

Foto: HTV / HRT

U Cavtatu je počela druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta do subote će raspravljati o izazovima, mogućnostima suradnje, no ponajprije o poticanju mladih da uspostave ili obnove kontakt s domovinom.


Koliko je točno hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u svijetu, teško je procijeniti, no zna se da ih je više od tri milijuna. Jedna od glavnih inicijativa Vladina Savjeta za Hrvate izvan domovine upravo je povezivanje s mladima.

- Ima raznih zakonskih odredbi, povlastica. Cilj Republike Hrvatske je da se ti ljudi vrate, pogotovo mladi da se vrate i da se taj trend promijeni. Da bude više povratnika, nego mladih koji iseljavaju, za HTV Dnevnik rekao je Ivan Gugan, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH.

Na hrvatskim sveučilištima osigurane su posebne upisne kvote za iseljenike, a studentima pomoć stiže iz inozemstva.

- Na primjer, imamo jednu zajednicu Sacramento, što je u Sjevernoj Kaliforniji i oni financiraju 120 hrvatske djece da mogu ići ovdje na fakultet, objasnila je Gina Susan Pilić, predstavnica za SAD u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH.

Mlade privlači vanjskopolitički položaj Hrvatske


Mlade, među ostalim, privlači sve bolji vanjskopolitički položaj Hrvatske.

- Danas dio Europske unije, dio Schengena, dio eurozone, dio dakle jednog velikog sustava inicira mlade ljude i daje im interes za RH, a mi to potičemo različitim aktivnostima kao što je projekt ljetne škole Domovina, putovanje kroz Hrvatsku na jedan specifičan, poseban način, istaknuo je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Ulazak u Schengen ojačao je vezu s hrvatskim iseljenicima u Europi.

- To će nam jako puno značiti, a pogotovo najave još koje dolaze da ćemo imati ukidanje cestarina, koje će biti online po mogućnosti, to pogotovo, rekao je Jozo Dalić, predstavnik za Švicarsku u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH.

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini poboljšao se zajedno s njihovom zastupljenošću u političkom vrhu.

Mislim da taj jedan pozitivan zamah i pozitivnu energiju koju smo sada dobili formiranjem Vlade moramo iskoristiti, prije svega mi kao Hrvati, ali svi konstitutivni narodi da radimo na reformama, kazala je Andrijana Katić, ministrica prometa i komunikacija FBiH, predstavnica za BiH u Savjetu za Hrvate izvan RH.

Zajedništvo je osnovno obilježje hrvatskih iseljenika diljem svijeta, bilo da se žele vratiti u Hrvatsku ili se s njom povezati na neki drugi način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!