07:26 / 05.03.2020.

Autor: T.V./M.Š./HRT

Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost o vojsci na granici

-

-

Foto: - / -

Ovoga četvrtka, prvi puta otkad je izabran novi predsjednik Zoran Milanović, održava se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.
Održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Članovi Vlade i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestili su o svim aktivnostima koje su poduzete u protekla dva mjeseca u vezi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa (Covid‑19) na nacionalnoj razini, kao i na razini Europske unije, s obzirom na ulogu Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem Europske Unije.

Zaključeno je da su sve mjere koje su dosad poduzete bile pravodobne, učinkovite i transparentne. Uza sve aktivnosti vezane za zdravstvo i sigurnost, analizirane su moguće posljedice za financije, turizam i gospodarstvo.

Nakon rasprave zaključeno je da sve nadležne institucije nastave s poduzimanjem dodatnih mjera sukladno potrebama, uključujući i redovite sastanke Vijeća za zdravstvo Europske unije.

Predsjednik Vlade izvijestio je o aktivnostima u vezi s potencijalnim razvojem nove migracijske krize na istočno-mediteranskoj/zapadno-balkanskoj ruti s osvrtom na krizu u Siriji i situaciji na grčko-turskoj granici.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova prenio je zaključke s izvanrednog sastanka Vijeća za unutarnje poslove EU-a, kojim je predsjedao.

Podatke o migrantskim kretanjima iznijeli su ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija i ministar unutarnjih poslova.

Vijeće za nacionalnu sigurnost upoznato je s aktivnostima hrvatske policije u čuvanju državne granice.

S tim u vezi razmotrene su mogućnosti pružanja potpore hrvatskoj policiji od strane drugih nadležnih državnih institucija i službi, istaknuto je u priopćenju.

Vojska može na granicu prema Zakonu iz 2016.

Kako neslužbeno doznajemo razgovaralo se o mogućem modelu angažmana vojske jer takva mogućnost prema našem Zakonu postoji još od 2016.

Vojska se na granicu može poslati na prijedlog Vlade, ali uz suglasnost vrhovnog zapovjednika - predsjednika Republike.

No, sad je potrebno usuglasiti prema kojim pravilima će se vojska ponašati na terenu, tko kome zapovijeda i tko je za što zadužen.   Kaos na tursko-grčkoj granici, novi sukobi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!