10:05 / 16.01.2020.

Autor: HRT

Na sjednici Vlade najavljen novi zakon o socijalnoj skrbi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković na početku 202. sjednice Vlade osvrnuo se na aktivnosti prethodnih dana.
Premijer Andrej Plenković na početku 202. sjednice Vlade osvrnuo se na aktivnosti prethodnih dana. Izrazio je sućut obiteljima poginulih u tragičnom požaru u domu u Andraševcu.

- Riječ je o privatnom domu koji je formalno izvan mreže Mistarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Poruka ove tragedije mora biti jačanje sustava nadzora nad svom domovima od strane ministarstva i nadležnih inspekcija, rekao je Plenković. Najavio je novi zakon o socijalnoj skrbi kojim će se omogućiti adekvatnija zaštita građana starije dobi. Ovo je ozbiljno pitanje o kojem moramo voditi računa, naglašava.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da je zakon u finalnoj fazi, izrađuje se u koordinaciji s ostalim tijelima i ministarstvima. U novom zakonu na cjelovit i kvalitetan način oblikovat će se i riješiti pitanje nadzora nad institucijama, domovima ovakvog tipa koje pružaju smještaj starijim i nemoćnim osobama te drugim korisnicima sustava. Kada je riječ o kriterijima i minimalnim uvjetima za otvaranje obiteljskih domova izjednačit će se s kriterijima potrebnima za osnivanje drugih domova i institucija ovakvog tipa, privatnim ili javnim.- Zakon treba bolje regulirati i sva ostala pitanja u sustavu socijalne skrbi, prije svega njegovatelja i roditelja njegovatelja, zajamčene minimalne naknade i osoba s invaliditetom i svih ostalih korisničkih skupina u sustavu socijalne skrbi. Inzistirat ću da zakon prođe sve potrebne procedure i dođe što prije na sjednicu Vlade, a nakon toga ide u javno savjetovanje, poručio je premijer Plenković.

"Ne smije biti anarhije, ne može nitko uzimati pravdu u svoje ruke"

U vezi trostrukog ubojstva u Splitu rekao je da je to tragičan događaj, ali da policija poduzima brojne aktivnosti koje su usmjerene na suzbijanje organiziranog kriminala i skupina koje se bave rasparčavanjem droge. Takvih je akcija bio puno, rekao je. Pohvalio je policiju koja je nakon svega par sati privela počinitelja. "Hrvatska je prema međunarodnim statistikama jedna od najsigurnijih zemalja. Ne smije biti anarhije, ne može nitko uzimati pravdu u svoje ruke, za to postoji država, nadležne institucije i nadležna tijela", kazao je. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i  očekujemo daljnji postupak i rasvjetljavanje slučaja.

Plenković popodne putuje u Berlin

Zahvalio je svima na sudjelovanju na aktualnom prijepodnevu. Popodne je bilo predstavljanje prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, bilo je kvalitetnih inputa i onih koji se teško mogu tako nazvati. Do skoro 3 sata raspravljalo se o povjerenju ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, i sada slijedi normalan rad Sabora, o svim temama glasat će se sutra, kazao je Plenković koji popodne putuje u Berlin, susrest će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!