Plenković: Vlada će razmatrati sve mogućnosti za daljnje smanjivanje inflacije

24.08.2023.

11:54

Autor: HRT/IMS

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svi aktera, pa i nadzor i pritisk na one koji dižu cijene neopravdano, a da će Vlada i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se inflacija i dalje smanjivala.

Osvrnuvši se u uvodu sjednice Vlade na inflaciju, Plenković je ustvrdio da krizne mjere Vlade kojima je među ostalim ograničen rast cijena energenata, doprinosi usporavanju inflacije već sedam mjeseci zaredom, a Vlada želi da se taj trend i dalje nastavi, pa stoga nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s toškovima ili rastom cijena inputa.

- Napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svih aktera, pa i nadzor i pritisak u konačnici na one koji dižu cijene neopravdano. Vlada će i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se smanjivala inflaciju, koja je u ovom trenutku nešto viša od sedam psoto, kazao je Plenković.

Podsjetimo, stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u srpnju na 7,3 posto na godišnjoj razini, prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku.

Osuda huliganizma i nasilja


Premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na posjet Ateni gdje je sudjelovao na neformalnom susretu lidera.

- Mi smo taj posjet iskoristili vezano za pritvorene hrvatske državljane. Još jednom smo osudili nasilje  i huliganizam, izrazili željenje zbog gubitka života grčkog navijača. Izjavama u grčkim medijima, ja bih rekao, potpuno reetablirali odnose Hrvatske i Grčke na razinu kakvu smo njegovali i nastojali uspostaviti u našem mandatu. To je sve bilo jako dobro primljeno.

- Zatražili smo od grčkih vlasti sigurnost za naše državljane u pritvoru, tražili smo također brz i učinkovit proces, za one za koje neće biti okrenut kazneni postupak zatražili smo deportaciju u Hrvatsku i izrazili spremnost za poduzimanje svih potrebnih mjera opreza i nadzora u slučaju da se Grčka odluči naše državljane vratiti u Hrvatsku dok traje postupak u Grčkoj, rekao je premijer.

- Mislim da smo naišli na visok stupanj razumijevanja od strane izvršne vlasti u Grčkoj. Hrvatska poštuje neovisnost grčkih pravosudnih tijela. Napravili smo napor koji je primjeren skrbi i ustavnoj i zakonskoj obvezi hrvatske države da brine o svojim državljanima gdjegod da jesu, dodao je Plenković.

- Politika Vlade, suprotno onome što neki žele inputirati, je konzistentna, jasna, uvijek na tragu brige o hrvatskim državljanima, ali isto tako jasne osude nasilja i huliganizma, istaknuo je.

Najavio je da će Vlada danas donijeti novu odluku o paketu vojne pomoći Ukrajini, čime će ukupna hrvatska pomoć Ukrajini biti oko 256 milijuna eura.

- Riječ je o značajnoj donaciji koja predstavlja potporu ukrajinskom narodu i vojsci u otporu ruskoj agresiji, koja je osim velikih razaranja i žrtava utjecala i na globalne prilike.

Plenković: Povećanje mirovina od 8,42 posto najveće u posljednje 24 godine


Premijer je izjavio da je povećanje mirovina temeljem usklađivanja od 8,42 posto, koje će umirovljenici primiti u rujnu, najveće u posljednje 24 godine a najavio je i isplatu dodatka na plaću za 29.000 državnih službenika i namještenika.

- Stopa povećanja od 1. srpnja iznosi 8,42 posto, riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. srpnja 1999., rekao je premije, dodavši da će to će utjecati na prosječno povećanje mirovina za oko 38 eura.

Prosječna neto mirovina, bez međunarodnih mirovina, bi nakon ovog usklađivanja bila 508 eura. To predstavlja ukupno povećanje ove godine za 60 eura samo po osnovi usklađivanja, naglasio je.

Vlada će danas usvojiti izmjene zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, a premijer je istaknuo da se izmjenama podiže iznos nacionalne naknade na 150 eura i pojednostavljuju uvjeti za ostvarivanje prava.

Naveo je i da su prosječne mirovine u mandatu njihove vlade od listopada 2016. do danas povećane za 44 posto, odnosno 133 eura, a najniža mirovina povećana je za 51 posto, odnosno 106,46 eura te poručio da će nastavit poduzimati mjere kako bi mirovine i dalje rasle.

- Vodit ćemo računa, posebno umirovljenicima, pri izradi novih paketa potpore. Mjere će biti ciljane, usmjerene prvenstveno prema onima koji su najugroženiji, rekao je.

Isplata dodatka na plaću obuhvatit će 29.000 zaposlenih u državnoj službi


Vlada će danas na sjednici donijeti i odluku o isplati dodatka na plaću u visini od pet do deset posto državnim službenicima i namještenicima, i to onima, istaknuo je premijer, koji u najvećoj mjeri nemaju dodataka.

Riječ je o dodacima koji će biti isplaćeni za plaću u kolovozu već u rujnu ove godine, a pravo na dodatak do uvođenja novog sustava ostvarit će gotovo 29.000 zaposlenih u državnoj službi.

Riječ je o policijskim službenicima, pravosudnim policajcima, službenicima carine i porezne uprave te službenicima koji ne ostvaraju nikakav dodatak na plaću.

- Ovo je odluka koja se može uklopiti u našu politiku kontinuiranog rasta plaća, rezultat dijaloga sa socijalnim partnerima, razumijevanja okolnosti u kojima se nalazimo, ustvrdio je Plenković.

Dodao je da se radi na pripremi usvajanja zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi u drugom čitanju te usporedno s time i s uredbama - jednom za javnu, drugom za državnu službu, čime će se napraviti "velika reformu sustava plaća koja će omogućiti kvalitetniji i uravnoteženiji i pravedniji sustav od ovoga koji imamo danas".

- To naravno znači i veće plaće za službenike i namještenike u javnoj i državnoj službi, poručio je.

Isplata potpora za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge


U vezi problema afričke svinjske kuge (ASK), Plenković je kazao da taj problem osobito postoji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali prijeti i drugim županijama u Hrvatskoj. Podsjetio je da sutra započinje isplata potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge.

Riječ je o 7,5 milijuna eura vrijednom programu potpore sektoru svinjogojstva zbog onemoguće neaktivnosti uslijed ASK i to bez podnošenja zahtjeva gospodarsatva kojima su eutanazirane svibnja.

Posjednicima kojima su svinje eutanazirane do 20. kolovoza potpore će biti isplaćene početkom rujna te će se kontinuirano nastavljati i dalje u okviru Programa potpore sektoru svinjogojstva uz mogućnost povećanja financijskih sredstava, naveo je.

Plenković je podsjetio da su u svrhu ublažanja negativnih posljedica pojave ASK-a donijeli dva programa pomoći za oštećene uzgajivače, ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura, a i već u prvim danima pojave te bolesti Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje o određivanju zona ograničenja i izdalo naredbu za mjere kontrole radi njezina suzbijanja.

Zahvalio je svima koji sudjeluju u tom procesu - inspekciji, veterinarima, civilnoj zaštiti te policiji koja je aktivirala punktove pod nadzorom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!