08:34 / 05.03.2020.

Autor: T.V./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Na sjednici Vlade o dosad poduzetim mjerama u borbi s koronavirusom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iznesen je pregled dosad poduzetih mjera u borbi s koronavirusom. Građani su pozvani na oprez, te da poštuju preporuke kako se zaštititi od zaraze.
O trenutačnoj situaciji s koronavirusom, dosad poduzetim mjerama te planovima za dalje razgovaralo se i na današnjoj sjednici Vlade. Građani su pozvani na oprez, te da poštuju preporuke kako se zaštititi od zaraze.

Ministar zdravstva Vili Beroš podnio je izvješće o epidemiološkoj situaciji s koronavirusom ocijenivši da je ona trenutno obećavajuća i zadovoljavajuća s obzirom na 10 oboljelih.

- Od ukupno 251 testiranih osoba do jučer u 23 sata, 10 je pozitivnih, od čega u Zagrebu 3, u Rijeci 5, te u Varaždinu 2. Ova epidemiološka slika je obećavajuća i zadovoljavajuća iz razloga što se radi samo o tri žarišta. Radi se o svim importiranim bolesnicima, njihovi kontakti su djelovanjem epidemiološke službe ubrzo detektirani i stavljeni pod nadzor. U Zagrebu i Rijeci imamo situaciju da su svi bolesnici od jednog importiranog bolesnika, a u Varaždinu imamo 2 izolirana slučaja, rekao je Beroš.

Beroš je rekao kako epidemiološka situacija nije tako ozbiljna da bi se moglo govoriti o zatvaranju škola te da postoji niz drugih mjera spremnih za aktivaciju, bude li potrebno.

- Ako situacija eskalira, reagirat će se, a osigurani su alternativni načini praćenja nastave, kazao je.

Premijer Andrej Plenković na to je istaknuo kako nema nikakve odluke o tome da djeca ne bi išla u školu.

- Pratimo situaciju i sve što dosad poduzimamo je trezveno, razborito, transparentno i informativno i nikakvih drugih mjera nema. Važno je da javnost to zna, kazao je premijer.

Beroš je pojasnio kako se govorilo o teoretskoj mogućnosti i da postoje planovi za nastavu putem interneta, ali to je još daleko od realizacije.

- Nadam se da će ova kriza trajati što kraće i da će toplo vrijeme utjecati na to da epidemija padne. Nema potrebe uznemiravati javnost, rekao je i poručio da je potreban oprez na javnim događajima. Generalne zabrane nema, a za svaki pojedini slučaj treba se obratiti Nacionalnom stožeru civilne zaštite, koji procjenjuje rizik. Beroš ističe da zasad nisu predviđena otkazivanja događanja u okviru hrvatskog predsjedanja EU-om.

I potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović ponovio je poziv svima da prate preporuke koje se izdaju jer je to najbolji način da se spriječi zaraza.

- Sve naše preporuke usmjerene su prema svim građanima, posebno prema određenim skupinama, kad govorimo o gospodarstvu, turizmu, poslodavcima, svima koji su u ovom trenutku zainteresirani, a mi pokušavamo učiniti sve kako bi se eventualni gubici smanjili na najmanju moguću mjeru, rekao je Božinović.

Istodobno, gospodarske posljedice širenja koronavirusa ipak izazivaju zabrinutost kod ministra turizma Garija Cappellija i ministra financija Zdravka Marića.

- Naravno da ovih zadnjih 2 3 dana nema novih rezervacija, ali isto tako važno je reći da nema otkaza rezervacija za onaj dio 6,7,8 i 9. mjesec. Dapače taj dio bookinga je još i solidno išao. Ukoliko bismo to sagledavali onda možemo reći da ćemo biti na razini prošle godine, rekao je Cappeli.

- Vidimo i sami da su efekti već sada prisutni, međutim ponavljam još jedanput, za bilo kakvu daljnju dublju sliku nedostaju ključne varijable, a to je da u ovom trenutku nitko ne može procijeniti duljinu ni dubinu trajanja same problematike, poručio je Marić.


Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je najavio i održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost o dvije teme - koronavirusu i migrantskoj krizi. Osvrnuo se i na jučerašnji susret s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Jedna od tema bila je migrantska kriza. Premijer je komentirao i posjet grčko-turskoj granici.

- Ono što smo tamo vidjeli u razgovoru sa grčkim premijerom, predstavnicima grčke policije i vojske je situacija u kojoj za razliku od ranije Ciprasove vlase, prije 4 do 5 godina, politika ove grčke vlade koja je oformljena prošle godine, i gdje Mitzotakis ima apsolutnu većinu u parlamentu je da neće dopustiti nezakonite migracije i ulazak migranata preko tursko-grčke granice, na način kako je to bilo prije nekoliko godina, rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o jučer održanom izvanrednom sastanku Vijeća Europske unije za unutarnje poslove na kojem je prihvaćena izjava o stanju na njezinim vanjskim granicama.

- Europska unija i države članice jučer su se jasno odredile oko toga da će se efektivno zaštiti vanjske granice Unije, da se ilegalne migracije neće tolerirati i u tom smislu su iskazale spremnost da poduzmu sve potrebne mjere, u skladu, naravno, sa europskim i međunarodnim zakonodavstvom, u tom smislu su već donesene konkretne upute za europske agencije, ponajprije Frontex kako bi došlo do brze intervencije i dodatne tehničke pomoći, kaže Božinović.


Vlada: Novim zakonom ubrzava se postupanje u procesu izvršavanja kazne zatvora

Prijedlogom zakona o izvršenju kazne zatvora, koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u prvo čitanje u Hrvatski sabor, ubrzavaju se rokovi postupanja od trenutka pravomoćnosti presude o kazni zatvora do samog izvršenja kazne.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe to kao najvažniju novinu zakona.

- Sve rokove vezane uz ta postupanja smo bitno skratili, stoga ćemo imati bitno brži postupak i u suradnji s drugim resorima ćemo ostvariti potpuni nadzor od trenutka izvršavanja pravomoćnosti kazne zatvora do samog smještaja i odlaska na izvršavanje, rekao je ministar.

Istaknuo je i uvođenje mogućnosti uvjetnog otpusta pod elektroničkim nadzorom, kao i omogućavanje komunikacije između zatvorenika i maloljetne djece.

- Godišnje imamo oko 12.000 djece čiji su roditelji u zatvorskom sustavu, a tehnologijom ćemo omogućiti jednostavnije i brže komuniciranje između djece i roditelja, rekao je Bošnjaković.

Izdvojio je i mogućnost puno boljeg iskorištavanja postojećih prostora u zatvorskom sustavu te će se, kako je rekao, relaksirati kruta razlika između kaznionica i zatvora, pa će u kaznionicama moći biti smješteni i osuđeni na kaznu zatvora u prekršajnom postupku i oni koji su u istražnom zatvoru. Prema važećem zakonu, istražni zatvorenici izvršavaju istražni zatvor isključivo u zatvorima.

- Uređuje se i status zatvorske bolnice koja postaje dio sustava javnog zdravstva te će imati puno bolju komunikaciju s ostalim zdravstvenim ustanovama, naveo je ministar.

Osnovano povjerenstvo za pomoć prisilno zatočenima u Srbiji i Crnoj Gori

Vlada je donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti i pružanje pomoći bivšim zatočenicima koji su za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku prisilno odvođeni i zatočeni na područje Srbije i Crne Gore.

Multidisciplinarno povjerenstvo će predlagati mjere i kriterije za sustavno djelovanje i planiranje pružanja pravne i stručne pomoći, te će osnovati stručni tim za pomoć bivšim zarobljenicima i njihovim odvjetnicima pred sudovima u Srbiji i Crnoj Gori. Predsjednik povjerenstva je ministar pravosuđa.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je formiranje povjerenstva značajnim iskorakom u pomoći osobama koje su nasilno odvedene za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku, kako bi nakon toliko godina dobile satisfakciju i odgovarajuće obeštećenje.

Odluka Vlade uslijedila je nakon nedavnog sastanka s predstavnicima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje je aktivno u pravnim procesima radi obeštećenja svojih članova. Tijekom 2018. i 2019. godine pokrenut je određeni broj privatnih tužbi protiv Republike Srbije pred sudovima u Hrvatskoj i Srbiji.

Vlada je donijela i odluku o provedbi vježbe "Kibernetički štit 2020" u ožujku u kojoj će sudjelovati tijela iz sustava domovinske sigurnosti te druga tijela, ukupno njih 23, radi uvježbavanja sudionika u upravljanju u uvjetima kibernetičkih incidenata te jačanja sigurnosne svijesti na nacionalnoj razini.

Za potrebe vježbe provest će se simulacija kibernetičkih napada radi razvoja sposobnosti za kibernetičko djelovanje sustava domovinske sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!