07:50 / 30.07.2020.

Autor: T.D./M.Š./HRT

Na sjednici Vlade o radu Stožera i novooboljelima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Održana je još jedna sjednica Vlade RH u Banskim dvorima.
Održana je još jedna sjednica Vlade RH u Banskim dvorima. To je ujedno posljednja sjednica do ljetne stanke. Iduća sjednica trebala bi se održati 20. kolovoza, a u međuvremenu će se održati telefonska sjednica, najavio je premijer.

Na početku sjednice Vlade, obratio se premijer Andrej Plenković.

- Imali smo aktivan tjedan u Hrvatskom saboru, s nizom važnih rasprava, prvenstveno sa Zakonom o obnovi Zagreba. Imali smo i ova dva izvješća, vezano uz naše predsjedanje EU-om te o rezultatima Europskoga vijeća. Što se tiče ostalih informacija, ovo je naša fizički gledano zadnja naša sjednica prije ljetne stanke, bit će još telefonska sjednica. Iduća sjednica bi trebala biti 20. kolovoza.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade kako je u četvrtak u Hrvatskoj službeno potvrđeno 78 novooboljelih od koronavirusa.

Dodao je kako je u svijetu broj oboljelih dosegao gotovo 17 milijuna ljudi, a broj preminulih je 665.000.

- Na 157. dan pojave koronavirusa u Hrvatskoj prema posljednjim službenim podacima 4993 je pozitivnih, broj aktivnih je 753, 132 su na bolničkom liječenju, a osam pacijenata na respiratoru, kazao je Beroš.

U proteklom tjednu ukupno je 464 novooboljelih, a preminulo je 16 osoba od kojih su četiri bile na respiratoru.

- Kumulativna 14-dnevna stopa incidencije potvrđenih COVID-19 slučajeva je 25,4 na 100.000 stanovnika. U posljednjih tjedan dana oboljele su 44 osobe zaposlene u zdravstvenom sustavu, istaknuo je Beroš.

Izvijestio je kako je još aktivno žarište zaraze vezano za jednu svadbu u Ivankovu, a novo žarište nastalo je na vjenčanju u Našicama.

U priobalju aktivno je novo žarište vezano za novo vjenčanje u okolici Sinja.

Podsjetio je da je u Ministarstvu zdravstva predstavljena nova aplikacija za suzbijanje širenja zaraze "Stop COVID-19", koja je dobrovoljna, anonimna i privremena aplikacija kao zajednička inicijativa europske Komisije.

Ministar Davor Božinović rekao je kako ima novih žarišta na što se i računalo. - Riječ je o svadbama, sprovodima, karminama, momačkim večerima i sličnim okupljanjima.

Dodaje i da su proveli 1500 inspekcija prilikom čega je utvrđeno 273 nepravilnosti u pridržavanju epidemioloških mjera. 
"