17:24 / 03.02.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT

'Hrvatski Bergamo' čeka masovno cijepljenje

Opća bolnica Varaždin

Opća bolnica Varaždin

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Varaždinska Opća bolnica postala je druga COVID bolnica u Hrvatskoj. U ustanovi koja se posljednjih mjeseci suočavala s iznimno velikim pritiskom, danas je srećom, povoljnija situacija. Šezdesetak je pacijenata oboljelih od koronavirusa na bolničkom liječenju. Iako se procjepljivanje provodi, cijepljeno je 1, 6 posto stanovništva, što ni približno nije dovoljno.

Sjever zemlje tjednima je bio u europskom vrhu po broju novozaraženih, za ovu su regiju govorili da je "hrvatski Bergamo". Sustav je izdržao, a varaždinska bolnica je postala druga COVID bolnica u zemlji.

- U jednom smo trenutku imali incidenciju od 1216 što je višestruko veća incidencija nego u Hrvatskoj, višestruko veća nego u regijama gdje je i danas proglašeno alarmantno stanje, mi još nismo ni svjesni koji smo posao odradili, a i koji nas čeka, rekao je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

A čeka se masovno cijepljenje. Na papiru broj cjepiva je dovoljan.

- Za Varaždinsku županiju je namijenjeno 106.000 doza Astrazenece, 39.000 doza Moderne, 34.000 Johnson i Johnson i 63.000 Pfizera. Nažalost još nemamo informacije o količinama i načinu distribucije, kaže Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Pa epidemiolozi cijepe s onime što imaju. Trenutačno cjepivo je primilo 2300 ljudi.

- Ja osobno očekujem da bi do kraja veljače završili prvu fazu cijepljenja, prioriteti a onda će krenuti cijepljenje u ambulantama primarne medicine i zainteresirani se mogu javiti svojim liječnicima, rekla je Katica Čusek Adamić, voditeljica epidemiološke djelatnosti.

Planovi masovnog procjepljivanja su razrađeni, osim u zdravstvenim ustanovama cijepilo bi se i u školama, neslužbeno doznajemo.

- Logistički i organizacijski smo spremni bilo koju količinu prihvatiti i adekvatno procijepiti građane, poručuje Vugrin.

Dobra je vijest da je pandemija na sjeveru pod kontrolom.

- Možemo potvrditi da su se ljudi držali mjera u vrijeme blagdana i nakon blagdana jer su ove dobre brojke rezultat odgovornog ponašanja, kaže Marin Bosilj, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

A Varaždinci dobro znaju koliko je pandemija opasna jer od posljedice koronavirusa dosad su preminule 364 osobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!