11:16 / 01.01.2019.

Autor: Hina

Na snagu stupio paket devet zakona iz trećeg kruga porezne reforme

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

S prvim danom ove godine na snagu je stupio paket devet zakona iz trećeg kruga porezne reforme.
S prvim danom ove godine na snagu je stupio paket devet zakona iz trećeg kruga porezne reforme, koji uz ostalo donosi nižu stopu PDV-a na meso, voće i povrće, jaja ili pelene, proširenje porezne osnovice za oporezivanje dohotka stopom od 24 posto, ukidanje doprinosa na plaću za zapošljavanje i zaštitu na radu, ali i povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, itd.

U paketu poreznih zakona čija primjena počinje 1. siječnja 2019. jesu izmjene i dopune devet zakona - o porezu na dodanu vrijednost (PDV), porezu na dohodak, porezu na dobit, porezu na promet nekretninama, zakona o doprinosima, o trošarinama, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, o administrativnoj suradnji u području poreza te Općeg poreznog zakona.

Snižena stopa PDV-a na meso, voće i povrće, jaja...

Građani bi prve učinke trećeg kruga porezne reforme trebali vidjeti po nižim cijenama mesa, voća i povrća, jaja, pelena i sl. Naime, stupanjem na snagu izmjena Zakona o PDV-u s početkom 2019. se, umjesto općom stopom PDV-a od 25 posto, sniženom stopom od 13 posto oporezuju svježe ili rashlađeno meso, riba, voće i povrće, jaja te dječje pelene.
To sniženje stope PDV-a za 12 postotnih bodova na proizvode iz osnovne potrošačke košarice moglo bi se osjetiti putem sniženja cijena za, procjenjuje se, 10-ak posto.

S početkom godine snižena stopa PDV-a od 5 posto primjenjuje se na bezreceptne lijekove, čime se izjednačava sa stopom koja se primjenjuje na lijekove na recept.

Izjednačava se i stopa PDV-a na knjige, novine i časopise, neovisno jesu li u tiskanom ili elektroničkom obliku. Naime, do sada su samo tiskana izdanja bila oporezovana sniženom stopom od 5 posto, a od ove godine s 25 na 5 posto pada stopa PDV-a i na elektronička izdanja knjiga, udžbenika i drugih publikacija.

Zakonske su izmjene regulirale i sniženje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, ali s početkom primjene od 1. siječnja 2020. godine.

Novina koja će se primjenjivati od ove godine je da porezni obveznici ulaze u sustav PDV-a čim tijekom godine ispune uvjete za to (prag je 300 tisuća kuna). Do sada su, ako u jednoj godini ispune uvjete, u sustav PDV-a ulazili s početkom iduće godine.
Poduzetnici po novome mogu odbiti 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz bez obzira na vrijednost automobila jer je ukinut dosadašnji prag od 400 tisuća kuna vrijednosti automobila.

Porez na dohodak po stopi od 24 posto na osnovicu do 30.000 kuna

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak od početka ove godine proširena je porezna osnovica za primjenu stope od 24 posto. Do sada se stopa od 24 posto primjenjivala na poreznu osnovicu do 17.500 kuna mjesečno, no zakonskim je izmjenama primjena te stope proširena na osnovicu do 30.000 kuna, dok se iznad tog iznosa primjenjuje stopa od 36 posto.

Novine u sustavu poreza na dohodak omogućit će roditeljima učenika i studenata koji primaju stipendije ili dobiju nagrade za izvrsnost da, bez obzira na iznos, za njih ostvare poreznu olakšicu. Do sada to nisu mogli ostvariti ako njihovo dijete putem stipendije ili nagrade dobije više od 15.000 kuna godišnje. No zakonske su izmjene regulirale da u cenzus od 15.000 kuna za priznavanje osobnog odbitka za djecu i druge uzdržavane članove više ne ulaze stipendije ili nagrade za izvrsnost učenika i studenata.

Od ove godine u oporezivi dohodak ne ulazi dohodak od osiguranja odnosno uplaćene i porezno priznate premije dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, kao ni uplaćene i porezno priznate premije životnog osiguranja.

Također se pojednostavljuje oporezivanje primitaka po osnovi dodjele ili opcijske kupnje vlastitih dionica po povoljnijim uvjetima, koji se više neće tretirati kao dohodak od rada već kao dohodak od kapitala i oporezivat će se stopom od 24 posto, dok će se primici ostvareni sezonskim poslovima u poljoprivredi oporezivati stopom od 12 posto kao konačan drugi dohodak.

Izmjene Zakona o porezu na dohodak regulirale su i da će od sada odluku o visini paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače u turizmu po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu, donositi predstavnička tijela lokalnih jedinica. Taj će se paušal moći kretati u rasponu od najmanje 150 do najviše 1.500 kuna, a ako ga ne utvrde gradovi i općine sami, tada će, kaže zakon, iznositi 750 kuna.

Opterećenje doprinosima na plaću pada sa 17,2 na 16,5 posto

Na snagu su s početkom ove godine stupile i izmjene Zakona o doprinosima, kojima se ukidaju dva doprinosa na plaću - za zapošljavanje od 1,7 posto i za zaštitu zdravlja na radu od 0,5 posto, ali se istodobno povećava doprinos za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5 posto.
Time se opterećenje doprinosima na plaću snižava sa 17,2 na 16,5 posto. To će poslodavcima značiti uštedu od oko 950 milijuna kuna, a Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje donijet će dodatnih 1,35 milijardi kuna, izračun je Ministarstva financija.

U paketu poreznih zakona su i izmjene Zakona o porezu na dobit, prema kojima se uz ostalo porezno priznatim rashodom smatraju otpisi potraživanja koji su potvrđeni u skladu s posebnim postupkom izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, što znači da je riječ o otpisu potraživanja od kupaca provedenih u skladu s "lex Agrokor".
Promjene u sustavu poreza na dobit uvode i nova pravila za sprečavanje premještanja dobiti prema europskoj direktivi o utvrđivanju pravila protiv praksi izbjegavanja poreza, a riječ je o pravilima o ograničavanju kamata te o kontroliranim inozemnim društvima.

Stopa poreza na promet nekretninama snižena s 4 na 3 posto

Kupci nekretnina u ovoj će godini 'profitirati' sniženjem stope poreza na promet nekretninama - izmjenama Zakona o porezu na promet nekretninama stopa tog poreza je snižena s 4 na 3 posto.

Izmjene zakona o trošarinama, pak, cargo i putničkim prijevoznicima omogućavaju pravo na povrat trošarine za dizelsko gorivo za komercijalni prijevoz robe i putnika.

Izmjene Općeg poreznog zakona predvidjele su da se propisane knjigovodstvene isprave i evidencije mogu čuvati u elektroničkom zapisu. Također se proširuje uporaba čuvanja računa u elektroničkom obliku, a račun će se moći i odmah izdati u elektroničkom obliku, osim ako primatelj ne traži baš račun na papiru.

Izmjenama se proširuje i iznimka od porezne tajne ako se podaci iznose tijekom kaznenog postupka, a briše se i ograničenje vezano za primjenu obvezujućih mišljenja, uz uvjet da je riječ o poreznom tretmanu budućih i namjeravanih transakcija odnosno poslovnih događaja i djelatnosti.

Novina je i mogućnost da se, kako bi se spriječilo obavljanje nelegalnih djelatnosti putem interneta, blokade IP adrese s koje se pružaju takve djelatnosti odnosno mogućnost zabrane pristupa takvom sadržaju.
U paketu poreznih zakona su i izmjene Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza te izmjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a među odredbama tog zakona koje su na snagu stupile početkom ove godine je ona da na pratećim dokumentima kada se navode podaci o plaćanju mora jasno biti napisano "ovo nije fiskalizirani račun".

Uz paket devet poreznih zakona, 1. siječnja 2019. na snagu je stupio i novi Zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim se uvode tri fiskalna pravila - strukturnog salda, rashoda i javnog duga - te nastavlja jačati neovisnost Povjerenstva za fiskalnu politiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!