00:47 / 21.12.2019.

Autor: HRT/Hina

Na snazi izborna šutnja: Hrvatska u nedjelju bira

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Subota i nedjelja dani su izborne šutnje uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora na kojima će tri milijuna 855 tisuća birača odlučivati tko će od 11 kandidata idućih pet godina biti na čelu hrvatske države.
Hrvatski birači u nedjelju odlučuju tko će u idućih pet godina biti na čelu države - sadašnja predsjednica ili netko od njezinih 10 protukandidata, a riječ je o njih tri milijuna 855 tisuća birača u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Više od 24 tisuće promatrača na izborima


Na sedmim predsjedničkim izborima od neovisnosti još jedan mandat želi sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u bogatoj političkoj karijeri bila ministrica i diplomatkinja, potom bivši premijer Zoran Milanović (SDP), pjevač i doktor ekonomskih znanosti Miroslav Škoro kao i zastupnik u Europskom parlamentu i bivši sudac Mislav Kolakušić, obojica nezavisni kandidati.

Kao nezavisni, na Pantovčak žele bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković te redatelj Dario Juričan.

Naklonost birača očekuju i kandidat HSLS-a, ekonomist Dean Kovač, bivši saborski zastupnik i bivši osječki gradonačelnik Anto Đapić (DESNO), kandidatkinja Radničke fronte, aktivistica i izvanredna sveučilišna profesorica Katarina Peović, saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP) te Nedjeljko Babić (HSSČKŠ), prvi gradonačelnik Klanjca.

DIP: Poštuje se izborna šutnja

Izborna šutnja uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora se poštuje, a subotnje prijepodne prošlo je uz tek nekoliko poziva građana, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

- Imali smo poziv zbog izbornog materijala u dva poštanska sandučića, a jedan nam je građanin dojavio da je na jednom portalu ostavljena vijest s fotografijom nekoliko predsjedničkih kandidata, rekao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Lovrin biračima: Izađite na izbore i glasujte!

Državno izborno povjerenstvo (DIP), krovno tijelo za provedbu izbora, poziva birače da iskoriste svoje pravo i iziđu na birališta.

- Pozivam ih da izađu i da zaokruže kandidata kojega su, bilo u kampanji, bilo ranije, razaznali kao najboljeg, istaknula je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Biračima je poručila kako će nedjeljni izbori biti provedeni sukladno sa zakonom i Ustavom, kao i svi dosadašnji.

- Za izbore je sve spremno, tiskani su glasački listići, izborni materijal distribuira se nižim izbornim povjerenstvima i biračkim odborima kako bi nedjelju od 7 do 19 sati izbori mogli biti provedeni, rekla je Lovrin.

Odbacila je sumnje kako nestranački birački odbori neće dobro obaviti svoj posao, odnosno da postoji mogućnost krađe glasova.

Transparency: Snaga hrvatskih građana je na svakom glasačkom listiću

Iz Transparency Internationala Hrvatska pozvali su građane da iziđu na izbore.

- Snaga hrvatskih građana nalazi se na svakom glasačkom listiću i ispred svake izborne kutije. Građani su ti koji imaju pravo svojim glasom pokazati koga žele na čelu institucije predsjednika odlučujući po svojoj savjesti, ali istovremeno snoseći odgovornost da će izabrati osobu koja mora biti po svom djelovanju i ponašanju primjer svima nama.

Prije svega akteri, uključujući i medije i udruge koje nadgledaju izborni proces, moraju biti svjesni velike moralne odgovornosti da svoj posao odrade pošteno i transparentno  prema svima kako se ne bi stvorio dojam da se manipulira voljom birača, poručila je predsjednica TIH-a Davorka Budimir na dan izborne šutnje, a uoči otvaranja birališta.

Na svakom biračkome mjestu više od tri promatrača

Te sumnje u moguće nepravilnosti predsjednički kandidati i njihovi predlagatelji mogu, ipak,  spriječiti imenovanjem promatrača, kaže potpredsjednica DIP-a i navodi kako je broj prijavljenih promatrača premašio 24 tisuće, što u prosjeku znači više od tri po svakom biračkom mjestu.

Lovrin je istaknula da se nedjeljni izbori provode prema istom zakonu po kojem se provodilo i šest dosadašnjih predsjedničkih izbora, a Ustavni sud potvrdio je da su svi oni provedeni sukladno sa zakonom i Ustavom.

- Nema razloga da i ovi ne budu tako provedeni, poručila je Lovrin.

Ukupno je 6.533 biračkih mjesta, 124 u inozemstvu

S obzirom na vremensku razliku, Australija će prva otvoriti biračka mjesta za izbor hrvatskog predsjednika, u subotu u 21 sat, posljednji će to učiniti Los Angeles u ponedjeljak u 4 sata, prema našem vremenu.  

Predsjednika će se moći birati na ukupno 6. 533 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne skrbi.

U inozemstvu će se birati u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini.

Izbori su složen posao, u njihovoj provedbi u biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, bit će angažirano oko 43 tisuće ljudi, a doda li se tome i osobe zadužene za tehničke i administrativne poslove, broj raste za barem još 10-ak tisuća ljudi.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, dakle treba dobiti većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas).  Ako se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana poslije, u ovom slučaju 5. siječnja 2020.

Izbore pratite na HRT-u

U nedjelju u 18.20 na prvom programu HTV-a počinje posebna emisija u kojoj možete pratiti sve o predsjedničkim izborima, uz političke analitičare u studiju, javljanje reportera iz izbornih stožera te najmoderniju tehnologiju grafičkih prikaza izbornih rezultata.

HRT će u nedjelju točno u 19 sati objaviti rezultate izlaznih anketa.

Također, izbore ćemo intenzivno pratiti i na našem portalu te na društvenim mrežama, gdje možete pročitati i pogledati sve najnovije informacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!