16:16 / 27.09.2019.

Autor: Regina Zubanović/HRT

Na splitskom Pomorskom fakultetu najsuvremeniji simulator

-

-

Foto: - / -

Namijenjen je istraživanju i optimizaciji brodskih pogonskih sustava tipičnih za novije brodove za prijevoz ukapljenog plina kao i velike brodove na kružnim putovanjima.
Na splitskom Pomorskom fakultetu predstavljen je najnoviji simulatorski sustav na ovom dijelu Jadrana. Namijenjen je istraživanju i optimizaciji brodskih pogonskih sustava tipičnih za novije brodove za prijevoz ukapljenog plina kao i velike brodove na kružnim putovanjima.

Kako bi se izbjeglo da mladi pomorci na svojim prvim plovidbama bezglavo jure brodskim stepenicama pokušavajući riješiti problem, gasiti alarme i svladavati krizne situacije u strojarnicama modernih LNG brodova, sada mogu učiti na najsuvremenijem simulatoru splitskog Pomorskog fakulteta. Važan je ne samo za studente već i za brojne partnere fakulteta.

- Ovakav simulator vrijedan 3 i pol milijuna kuna je prvi takav u široj regiji i jako smo ponosni. On će pripomoći i istraživačkom radu i optimalizaciji sustava goriva isto tako će poslužiti istraživanju i interakciji čovjeka sa ovakvim gorivnim sustavom - objašnjava prof.dr.sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Splitski studenti tako će se obučiti za moderno svjetsko tržište rada i u sigurnosti učionica iskusiti rješavanje svih kriznih situacija i na novim brodovima.

- Baš sve, dakle i održavanje i pogon i sve to izvoditi na siguran način, dakle to je full mission simulator, što znači da je tu realno ono što je na brodu to je i ovdje u predavaoni - kaže dr.sc. Nikola Račić, profesor na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Dio je to projekta Funkcionalne integracije Sveučilišta u Splitu i nabave znanstveno-istraživačke opreme za Pomorski, Prirodoslovno-matematički i kemijsko-tehnološki fakultet. Vrijedan je 85 milijuna kuna, od čega se 70 milijuna sufinancija novcem europskih fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!