21:46 / 04.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Dubravi osvanula crvena zvijezda

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo hrvatskih branitelja "najoštrije" je osudilo vandalski čin nad spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima.
U zagrebačkoj Dubravi na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima osvanuo je grafit u obliku crvene zvijezde, što je Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara nazvala još jednim u nizu protuhrvatskog djelovanja kojim se udara izravno na temelje slobodne demokratske hrvatske države i to simbolima agresora koje su pobijedili hrvatski branitelji.

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji priopćila je da je zgrožena tim primitivnim vandalskim činom koji je za namjeru imao obezvrijediti spomenik poginulim hrvatskim vitezovima, a preživjele uvrijediti znakom i simbolom crvene zvijezde petokrake pod kojim se razarala Hrvatska i pod kojim su ubijani oni čija imena se nalaze na devastiranom spomeniku.

Spomenik je podignut u čast žrtve 74 poginula hrvatska branitelja s područja Dubrave, među kojima je i ime Pavla Spudića, poginulog hrvatskog dragovoljca branitelja Vukovara, navodi udruga.

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije osuđuje vandalski čin nad spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima.

Sve aktivnosti Ministarstva usmjerene su ka zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja, osobito onih koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske državnosti i u čiji se spomen i čast podižu spomen-obilježja, priopćilo je to ministarstvo.

Dignitet i žrtva poginulih hrvatskih branitelja, koji su najzaslužniji za obranu domovine i stvaranje samostalne i nezavisne Republike Hrvatske u kojoj danas živimo, ne smiju biti ni na koji način oskvrnuti, poručuje se u priopćenju. Svaka vrsta devastacije spomenika podignutih njima u čast, a osobito ispisivanjem simbola pod kojim je tijekom Domovinskog rata izvršena agresija na Republiku Hrvatsku, pod kojim su počinjeni najteži zločini i pod kojim su hrvatski branitelji izgubili svoje živote, vandalizam koji zaslužuje oštru osudu svih stanovnika Republike Hrvatske, ističe Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Očekujemo od hrvatske policije i pravosuđa da u što skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja te apeliramo na sve hrvatske građane da se s posebnim pijetetom odnose prema svim spomenicima podignutima poginulim hrvatskim braniteljima, stoji u priopćenju Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!