13:11 / 05.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Na što obvezuje Marakeški sporazum?

-

-

Foto: - / -

Predsjednica ne ide u Marakeš, ali sporazum nije sporan. Je li na pomolu novi sukob Banskih dvora i Pantovčaka u Studiju 4 govorili su Dubravka Šuica i Joško Klisović.
Hrvatska je, kao i većina članica UN-a, sudjelovala u pripremanju tzv. Marakeškog sporazuma. Riječ je o globalnom katalogu mjera za rješavanje pitanja regularnih migracija, koji bi trebao biti prihvaćen u prosincu u Maroku. No, dokument je postao predmet političkih prepirki nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkrila da neće sudjelovati na sastanku u Marakešu.

Pejčinović-Burić: Nemamo službenu potvrdu iz Ureda predsjednice
Pejčinović Burić: Iznenađeni smo što predsjednica neće ići u Marakeš
Marakeški sporazum - odgovor predsjednice

Predsjednica ne ide u Marakeš, ali sporazum nije sporan. Je li na pomolu novi sukob Banskih dvora i Pantovčaka u Studiju 4 govorili su Dubravka Šuica i Joško Klisović.

Dubravka Šuica kazala je kako su se iznenadili kad su u petak doznali iz medija da predsjednica ne ide u Marakeš. "Evidentno je da ona podržava sporazum, a manje je bitno hoće li tamo biti prisutna ili ne. Mislim da neće biti većih potresa na relaciji predsjednica-Vlada", dodala je. Smatra kako je uzrok ovakvoj situaciji možda 'brzopleti odgovor medijima' i nada se da će se predsjednica očitovati.

"Ne možete jedno govoriti, a drugo raditi. Radi se o vrsti 'prevtljivosti', smatra Joško Klisović. "Pitanje je koja je stvarna politika predsjednice, i popušta li ona prelako desnim krugovima", kazao je Klisović spominjući Zekanovića i Bujanca. "Taoc svega toga je vanjska politika", dodao je.

"Radi se o sporazumu, setu dobrih praksi koji se bavi isključivo legalnim migracijama i Hrvatsku ne košta ništa. U članku 15 jasno stoji kako će svaka država sama odlučiti što je najbolje, a za Hrvatsku je najbolje da uđe u Schengenski prostor", kazala je Dubravka Šuica. To je potrvrdio i Joško Klisović - "ne radi se o klasičnom obvezujućem pravnom aktu. Radi se o dogovoru o tome kako bi trebalo upravljati migrantskim procesima pod okriljem UN-a, a svakoj je državi ostavljeno na volju da li će mjere koristiti ili ne", kazao je. Nema obveznih kvota, radi se o meniju s kojeg možete uzeti što hoćete", dodao je.

U razgovoru je bilo riječi i o situaciji u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!