Učestala nevremena otežavaju saniranje štete od razorne oluje prije dva tjedna

02.08.2023.

Zadnja izmjena 19:50

Autor: M.M./Hina/HRT/Stela Sep/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Na stradalom području Vukovarsko-srijemska županija, za potrebe smještaja obitelji i osoba čiji su domovi oštećeni u olujnom nevremenu prije dva tjedna, do sada je postavljen 21 stambeni kontejner. Šteta se još zbraja, a sanaciju otežava i izrazito nestabilno vrijeme i česti grmljavinski pljuskovi.

Kontejneri su na stradala područja dostavljeni na zahtjev županijskog Stožera Civilne zaštite iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, potvrđeno je iz vukovarsko-srijemske županijske uprave.

Među posljednjima ovih je dana postavljeno pet kontejnera na području grada Otoka te jedan u susjednim Komletincima.

Lokalnim vatrogasnim snagama, postrojbama civilne zaštite opće namjene i komunalnim službama pomoć u raščišćavanju i dalje pružaju pripadnici Hrvatske vojske, a u sanaciji krovišta pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite osposobljeni za visinske radove koji su do danas sanirali oštećenja na ukupno 156 krovišta.

Trećina štete u Vukovarsko-srijemskoj županiji nastala je u gradu Otoku. Oštećene su kuće, tvornice, poljoprivredne površine, šume. Šteta se još zbraja, a sigurno je da će biti u milijunima eura. Sanaciju otežava i izrazito nestabilno vrijeme i česti grmljavinski pljuskovi. 

U najmanjem gradu u Vukovarsko-srijemskoj županiji oštećeno je čak 1600 kuća. U dva su tjedna krovovi većinom sanirani.

Specijalne službe danas iznad krova otočke crkve. Skidaju ostatke bakrenog krova.

- Oluja je odnijela jedan veliki dio krova zajedno sa stropom i prebacila na drugu stranu ulice, tako da je taj dio u crkvi ostao potpuno otvoren i gledalo se gore u nebo, rekao je Antun Knežević, župnik Župe sv Antuna Padovanskog u Otoku.

Uništene su orgulje, unutrašnjost crkve, te vjeronaučne dvorane. Obnova će biti duga i skupa.

Prema prvim procjenama, milijun i pol eura štete je i u tvornici furnira i podova. Vjetar je odnio sve.

- Stradali su krovovi, solarna elektrana, zidovi, prozori, tako da su velike štete, stradali su i strojevi od kiše i od vode. Mi se nadamo da ćemo kroz mjesec-dva krenuti s proizvodnjom, ali sve ovisi o ispravnosti strojeva, rekao je Josip Božanović, tvornica furnira Bjelin Otok.

U tvornici pod vedrim nebom - proizvodnje ove godine više nema. Obitelj Skokić obrađuje 370 hektara. Uništeni su hale i urod.

- Od suncokreta nije ostalo ništa, kukuruz je povaljan, ono što je ostalo, nešto će biti iskoristivo. Pšenica nam je bila u hali, nisu stigli vozači odvesti na drugo odredište, tako da nam je i ona zakisnula, rekla je Nives Skokić, vlasnica OPG-a iz Otoka.

Bez svega je ostala i obitelj Sotinac koja se bavi uzgojem povrća. Kako dalje - ne znaju.

- Izgubljeno je devet plastenika, na ovoj lokaciji osam, kod kuće još jedan, sve gospodarske zgrade, sav urod, sve je sravnjeno sa zemljom, kaže Tihomir Sotinac

Šteta na kućama u Otoku popisana je, u tijeku je prijava štete u poljoprivredi i gospodarstvu. Za potpunu obnovu trebat će vremena i novca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!