Na suđenju puštene snimke razgovora bivšeg Bandićevog tjelohranitelja

04.03.2020.

19:32

Autor: Damir Dević/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Nastavljeno je suđenje Robertu Ljutiću, dugogodišnjem osobnom čuvaru i jednom od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića.
Nastavljeno je suđenje Robertu Ljutiću, dugogodišnjem osobnom čuvaru i jednom od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića. Optužen je da je putem Zajednice za folklorni amaterizam financirane gradskim novcem, preko fiktivnih računa svoje tvrtke izvukao oko 440 tisuća kuna.

Još petero optuženih u ovom slučaju priznalo je krivnju i osuđeni su na temelju nagodbe s USKOK-om. Na sudu su preslušane tajne snimke telefonskih razgovora. Optuženi Robert Ljutić u najširim je krugovima slovio kao osoba koja je mogla sve srediti u gradskoj upravi. Pa tako i pomoći korisnicima gradskog proračuna.

Tijekom višesatnog preslušavanja snimki telefonskih razgovora moglo se čuti kako se Nenad Cvitković iz udruge Centar HePi povjerio Ljutiću da mu je ''žao što se nije više nakrao'' i kako ''nema više što krasti'', na što mu Ljutić poručuje ''stigneš, stigneš, polako''. Na sudu mogao se čuti i Ljutićev razgovor s najamnicom štandova Irenom Zeiner u kojem joj kaže da će se ''lako dogovoriti  kasnije što bude trebalo''.

- Mi ćemo se naći, ja sam zamjenik šefa kabineta. Mi ćemo vam to dati pa ćemo se onda dogovoriti gdje ćemo to zatvoriti. Netko će za vas to doplatiti da se ostali ne bi pobunili', čulo se tijekom preslušavanja tajnih snimki u kojima Ljutić, prema optužnici, s onima koji nisu mogli platiti skupi najam štandova dogovara fiktivno izvlačenje gradskog novca u korist tvrtke čiji je bio stvarni vlasnik.

- Mi ćemo probati naći rješenje da mi to platimo umjesto vas, ali da nikome ne govorite da to ne plaćate. Ipak sam ja nekakav j... zamjenik šefa kabineta u uredu gradonačelnika pa prepostavljam da bi to trebalo biti sto posto', tekao je razgovor Ljutića i zakupnika štanda Aljoše Basarića.

U Ljutićevom razgovoru sa Zdenkom Antunovićem, bivšim tajnikom Zagrebačkog sportskog saveza i bliskim Bandićevim suradnikom, moglo se čuti kako obojica znaju da ih se prisluškuje.

- Samo da znaš, rekao mi je Vlado Dominić da nas slušaju pa pazi što pričaš, rekao je Antunović Ljutiću koji mu je odgovorio da zna da ga prisluškuju i da mu je to rekao Zoka Milanović.

USKOK je prije dvije godine podignuo optužnicu protiv Ljutića i povezanih osoba zbog trgovanja utjecajem, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja i pomaganja u tim nedjelima.

Uskok u optužnici navodi da je Ljutić navodnim nezakonitostima stekao nepripadnu imovinsku korist od najmanje 440.000 kuna, zajedno sa Sanjom Bančević Medenica, direktoricom tvrtke "Tvornica događaja", dok je za najmanje 53.200 kuna oštećena udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) kojem je na čelu bio Drago Topolovec.

Ljutićevi suokrivljenici ranije su, nakon priznanja i nagodbe s USKOK-om, uglavnom osuđeni na uvjetne kazne, a Sanja Baničević Medenica na rad za opće dobro, kaznu od 50.000 kuna i povrat 220.000 kuna nezakonite dobiti.

Ljutić je trenutno zaposlen u Odsjeku za protokol u uredu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!