10:14 / 13.08.2020.

Autor: Vijesti/HRT4/Hina

Na suđenju Zavadlavu od šestero pozvanih svjedoka odazvalo se troje

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje 25-godišnjem Filipu Zavadlavu, optuženom za teško trostruko ubojstvo početkom ove godine u splitskoj četvrti Varošu.
Na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje 25-godišnjem Filipu Zavadlavu, optuženom za teško trostruko ubojstvo početkom ove godine u splitskoj četvrti Varošu.

DORH traži najveću moguću kaznu od 50 godina zatvora, a on se nije htio izjasniti osjeća li se krivim.

Saslušanjem troje od šestero pozvanih svjedoka u četvrtak je na splitskom Županijskom sudu nastavljeno jučer započeto suđenje Filipu Zavadlavu (25), optuženom za teško trostruko ubojstvo u siječnju u splitskom Varošu.

Sudu se nisu odazvala tri svjedoka, dok je preostalo troje došlo i dalo iskaz.
Prvi je bio Ante Krajina koji se kobnog dana parkirao ispred svoje kuće u Varošu, kada je vidio mladića kako šeta s kalašnjikovom u ruci. Od njega je bio udaljen svega desetak metara i dobro vidio da je na sebi imao duge hlače, torbicu, crnu kratku kosu i bio je sam.

- Poslije sam čuo da se pojedinačno ispaljuje hitac, a potom i rafal. Već tada sam se popeo u stan. Ne znam odakle je taj mladić došao, samo znam da sam nazvao policiju i rekao im što sam vidio, kazao je Krajina.

Svjedokinja zamolila Sud za anonimnost

Svjedokinja J.R. u to je vrijeme radila u kladionici na Šperunskom trgu, nekoliko metara od mjesta jednog od ubojstava.

Rafale je čula oko 15.30 sati, a kada je pogledala kroz vrata kladionice na tlu je vidjela motor i muškarca koji se tresao. Kada je sve utihnulo izašla je i došla do ranjenog mladića te brzo pozvala Hitnu pomoć.

- Vidjela sam da je do tog mladića bila sportska crna torbica i šaržer metaka za pušku. U vrijeme pucnjave na cesti nije bilo nikoga. Bilo je popodne, malo hladno, izjavila je svjedokinja koja je Sud zamolila za anonimnost.

Svjedok: Filip je od sve svoje braće bio najpristojniji i najbolji

Vrlo rječit na suđenju bio je Damir Šolić, Zavadlavov susjed koji je imao dobar odnos s njim te dva dana prije ubojstava ručao s njim i njegovom obitelji.
Na početku svjedočenja kazao je kako nikada nije mogao niti pomisliti da bi optuženi tako nešto mogao napraviti jer je, tvrdi, od sve svoje braće bio najpristojniji i najbolji.

Svjedok je rekao da je Zavadlav 9. siječnja, kada je bio kod njega na ručku, bio u teškom psihičkom stanju, čak toliko teškom da mu je savjetovao da se javi liječniku, na što mu je optuženi pokazao nekoliko tableta koje pije.

Njegov brat Stanislav rekao da je "to" Filip napravio

- Tom mi je prilikom stalno govorio da ga je ostavila cura u Beogradu, a ja sam mu rekao da ne brine jer ima i drugih cura. Na dan ubojstva sam bio s jednim prijateljem u kafiću blizu policije. Tamo je bio Stanislav, Filipov brat, i Filip. Stanislav mi je prišao i pitao znam li što se dogodilo u gradu, te da je to napravio njegov brat Filip, posvjedočio je Šolić.

Naveo je kako je tada pristupio Filipu i rekao mu da je ubio tri čovjeka, ali da je on je tom prilikom "bio potpuno nesvjestan". Izrazio je žaljenje što optuženoga nije odvezao psihijatru jer do ubojstava, istaknuo je, možda ne bi došlo.

Nastavio je da je Filip tada bio jako nervozan, a nedugo zatim stigla je policija i odvela ga.

Filip govorio da ima problema "s nekim momcima", da su mu stavljali nož pod vrat

Šolić se prisjetio i da mu je Filip prije tih događaja pričao kako ima problema s nekim momcima, da su mu stavljali nož pod vrat, a i sam se, kaže, sjeća da su neki mladići dolazili na vrata Zavadlavova stana i prijetili mu ocu Anti zbog navodnog duga koji je 'napravio' njegov sin Stanislav.

S obzirom na to da se još jučer u velikoj dvorani Županijskog suda nije pojavila Milena Torlak, majka ubijenog Jurice Torlaka, danas je pročitan njen iskaz koji je dala neposredno nakon ubojstava u splitskom državnom odvjetništvu. Ona je tom prilikom izjavila da je kobnog dana bila u šetnji, da su joj telefonski javili kako joj je sin ozlijeđen iz vatrenog oružja, pa je odmah krenula put Varoša. Bila je šokirana cijelim događajem.

Majka: Ubijeni Torlak "propao" od 2004. kad je na motoru usmrtio djevojčicu

Torlak je tada rekla i da je njen sin "propao" od 2004. godine, kada je motorom usmrtio djevojčicu ispred osnovne škole. Počeo je piti, no ona ne zna da se on 'bavio' drogom, a nije imala ni saznanja da nekome prijeti.

U sudnici se pročitao i iskaz Marije Brkljačić, u čiju je kuću nakon pucnjave ušao teško ozlijeđeni Torlak i rekao joj da mu zove majku jer će umrijeti. Svjedokinja Brkljačić primijetila je da mu krv curi niz ruku, pa ga je polegla na krevet i pozvala Hitnu pomoć koja je došla ubrzo.

Šerić: Današnji svjedoci za obranu "manje važni"

Prije početka sudske rasprave Zavadlavov branitelj, odvjetnik Branko Šerić, novinarima je izjavio da su danas za obranu "manje važni" svjedoci, iako svatko od njih doprinosi rasvjetljavanju kompletne slike događaja, o okolnostima, pa su i oni važni.

Šerić je najavio da će za neke svjedoke, koji ne dođu na sud, pristati da ne moraju ni dolaziti, no to se neće odnositi na sudsko-medicinsko, balističko i psihijatrijsko vještačenje.

Izrazio je nadu da će nastavak rasprave biti uskoro, ocijenivši da je "tempo" više nego zadovoljavajući u odnosu kojim se tempom inače održavaju sudske rasprave na hrvatski sudovima, što će obrana podržati "pod svaku cijenu", te nema šanse da će opstruirati postupak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!