Na suđenju Zvonimiru Šostaru svjedočio i Bandić

05.02.2020.

19:18

Autor: Damir Dević/Dnevnik/IMS/I.Z.

default error photo
Optuženi su da su fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava sportskih dvorana oštetili Grad Zagreb za gotovo 40 milijuna kuna.
Nastavljeno je suđenje bivšem pročelniku zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimiru Šostaru i ostalima.

Optuženi su da su fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava sportskih dvorana oštetili Grad Zagreb za gotovo 40 milijuna kuna. Šostar nije došao na sud, no ondje su morali biti svjedoci Miro Laco i Milan Bandić.

U osebujnom svjedočenju gradonačelnik se slabo sjećao ključnih detalja u aferi "suhi led".

Ne sjeća se ni ugovora, ni cijene. Pamti samo da mu je Šostar rekao da je inspekcija preporučila čišćenje ventilacije. Bezuvjetno vjeruje suradnicima, pa je tako potpisao i čišćenje metodom - suhog leda. Bez ikakvog pitanja.

- Ne znam, ja samo imam klimu doma, ja znam da ona puše kad je upalim. Dobro, ali jel, onako, vam neobično zvuči suhi led? Ne znam, ne razumijem se. Jeste čuli kad? Ja sam, ja sam u gimnaziji imao pet, ja sam bio odličan đak, imao sam pet iz kemije, ali ne znam stvarno što je suhi led. E, pa zato baš, ne znate a sad vam dođe Šostar sa tim suhim ledom. Jel vi njega pitate što je to. Ne pitam ja, ja ne ulazim u meritum stvari resornog pročelnika, rekao je svjedok na suđenju u aferi "suhi led", zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prilikom Bandićeva uhićenja u aferi "Agram" u njegovu stanu pronađen je dokument o čišćenju suhim ledom. A na njemu je vlastoručno dopisao: milijun i tristo, te deset i petnaest posto. Brojeve je objasnio iz drugog pokušaja.

- Da li je čuo i shvatio upozorenje da nije dužan odgovarati na neka pitanja? Nema, ja sam odgovorio i ne mogu se očitovati na to pitanje. To znači prenamjene unutar ureda koje treba izvršiti da bi se realizirao posao. To sam već odgovorio, kazao je Bandić.

Pročelnik Bandićeva Ureda Miro Laco potvrdio je da je sa Šostarom i suoptuženim Davorom Ljubićem, čija je tvrtka gradu čišćenje naplatila 52 milijuna kuna, bio na izletu u Norveškoj.

- Nije bilo neko mondeno mjesto, neka mala, izvan ... ona kućica, gdje smo bili. I bili smo dva dana proveli u ribolovu. Ja sam osobno za sebe snosio troškove., kazao je Miro Laco, svjedok na suđenju u aferi "suhi led".

Ali norveški dokumenti pokazuju da je skromni ribolov trajao sedam dana i stajao oko 14 tisuća eura. Te da je Ljubićeva tvrtka mailom rezervirala tri mjesta i platila trošak.

- Pa ... jednostavno ... uuu ... ovome ... uu ... plaćao sam u kešu taj dio, rekao je Laco.

Laco je s bivšim pročelnikom Šostarom i poduzetnikom Ljubićem bio i sedam dana u Ugandi. Tvrdi da je i taj izlet sam platio. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!