Na temelju inicijative hrvatske policije na Kanarskom otočju zaplijenjena gotovo tona kokaina

12.09.2020.

10:05

Autor: MUP

default error photo
Prema procjenama španjolskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina veća je od 40 milijuna eura.
Hrvatska je policija u suradnji sa španjolskom civilnom zaštitom i francuskom carinom na Kanarskom otočju provela akciju kodnog naziva Falkuša, u kojoj je zaplijenjena gotovo tona kokaina. MUP je priopćio da je policija doznala za prekoatlantsko krijumčarenje velikih količina kokaina u koje su aktivno uključeni i hrvatski državljani kao članovi tzv. Balkanskog kartela. On se specijalizirao za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, a potkraj kolovoza ove godine zaplovili su afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain. 

Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske civilne zaštite u jutarnjim satima 8. rujna 2020. godine, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo je hrvatsku jedrilicu s tri hrvatska državljanina. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja (Kraljevina Španjolska).

U sklopu pretrage jedrilice na Kanarskom otočju pronađeno je ukupno 980 paketa s oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće.

Prema procjenama španjolskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina veća je od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narkotržištu.

Kriminalističko istraživanje kodnog naziva Falkuša usmjereno je prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. Balkanskog kartela, specijaliziranu za pružanje "usluga" krijumčarenja jedrilicama i jahtama. 

Hrvatska policija otkrila krijumčare

Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani.

S obzirom na takva saznanja, početkom 2020. godine policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Službe kriminaliteta droga i Službe Split te Policijske uprave šibensko-kninske započeli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karakter kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi hrvatska policija pokrenula je trilateralnu suradnja sa španjolskom civilnom stražom te  francuskom carinom.

Pored navedenih agencija, u provođenju kriminalističkog istraživanja “FALKUŠA”  podršku su pružile agencije: Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), nizozemska nacionalna policija te policija Republike Bosne i Hercegovine (MUP Republike Srpske).

Kriminalističko istraživanje “FALKUŠA” je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizirala za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutirao” za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu.

Jedrilica je registrirana u Republici Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

U njihovim domovima oduzeto više računala, mobitela i drugih predmeta

Koordinirano, sa uhićenjem hrvatskih državljana i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policijski službenici su 11. rujna na području PU šibensko-kninske proveli više dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhićenicima i tom prilikom oduzeli više računala, mobitela i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!