Nakon prosvjeda dostavljača, iz Vlade najavili uređenje platformskog rada

10.03.2023.

Zadnja izmjena 15:23

Autor: HRT/IMS

Prosvjed platformskih radnika

Prosvjed platformskih radnika

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Predstavnici dostavljača digitalnih platformi i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković razgovarali su u petak nakon prosvjeda s ministrom rada Marinom Piletićem te dogovorili da će se idućeg tjedna održati sastanak s predstavnicima svih platformi o kršenjima njihovih prava.

Nakon prosvjed stotinjak radnika digitalnih platformi na Trgu bana Jelačića i Markovu trgu, predstavnici dostavljača i sindikata primljeni su u Banskim dvorima, gdje im je ministar Piletić obećao da će početkom idućeg tjedna biti pozvani na razgovor predstavnici svih digitalnih platformi u Hrvatskoj te da će se razmotriti sve njihove pritužbe na kršenje radnih prava.

Prosvjednici su izrazili nezadovoljstvo jer Državni inspektorat traži sanitarne iskaznice, a ne provjerava uvjete rada i ugovore o radu.

- Rečeno je da će Državni inspektorat napraviti plan i da će se ići u češljanje agregatora, rekao je Iveković.

U Hrvatskoj je preko 80 posto radnika digitalnih platformi zaposleno preko agregatora, odnosno tvrtki posrednika, a radnici ih često prijavljuju za kršenje prava, jer ne poštuju radne uvjete, ne pružaju zaštitu na radu, a radnike otpuštaju bez upozorenja.

Predstavnici dostavljača zatražili su i ukidanje obaveze cjelodnevne dostupnosti radnika što je, smatraju, ministar Piletić prihvatio.

Piletić im je rekao kako se trenutno izrađuje aplikacija koja će nadzirati rad svih digitalnih platformi, svih njihovih plaćanja i svih financijskih transakcija. No, Iveković smatra da je loše što će ta aplikacija uključivati i agregatore. 

"Ministarstvo i mediji kao da su tek ušli u ovu priču"


- Ono što je nama rekao ministar, uz svoje suradnike. Već sljedeći tjedan kreću izvidi, sastanci s predstavnicima digitalnih platformi svih vrsta, da nas zaista sve pozove na razgovor. A onda ćemo mi sjesti nakon tjedan dana, kada nas pozovu, i imat ćemo konkretnu suradnju s njima, kroz sindikate te govoriti ovu dosta kompliciranu stvar. Čini mi se da su oni kao i predstavnici medija tek ušli u priču nedavno. Danas što smo im ispričali, kao da su čuli prvi put, to moramo riješavati u procesu. Svi naši prijedlozi, mi realno gledajući imamo otvorenu liniju s njima, rekao je među ostalim Silvio Šimić, iz Inicijative zajednice dostavljača Wolta. 

"Podržavamo uređenje platformskog rada"


Na prozivke da velik dio njihove teško stečene zarade, radnicima putem digitalnih platformi uzimaju poslodavci, takozvani agregatori i platforme, odgovorio je direktor tvrtke Wolt, te najavio skore promjene za njihove radnike.

- Ako uzmemo tri glavna zahtjeva koje ova manjinska inicijativa dostavljača ima, to su promjene unutar zakona, mislim da mi kao Wolt podržavamo uređenje platformskog rada i sve promjene koje se događaju. Druga stvar, što se tiče povećanja plaća od 30 posto, i zadnji put sam rekao da je to jednostavno neodrživo, ugrozilo bi samo poslovanje firme u Hrvatskoj. Treća stvar, što se tiče rada putem vlastitog obrta, radi se o tome da smo mi kao kompanija donijeli poslovnu odluku da ako zakon prepoznaje partner firmu tj. agregatora kao poslodavca da oni preuzmu taj dio logistike na sebe i da se mi na taj način fokusiramo na core biznis, na razvoj aplikacije i podršku prema korisnicima, rekao je Marin Šušnjar, Wolt Hrvatska.

Podrška sindikata i oporbe


Radnicima su podršku dali predstavnici oporbenih stranaka i sindikata.

- Problem je što je izmjenama predviđen jedan izuzetno nepovoljan status za radnike putem platformi, oni su stavljeni u drugi red, oni su podređeni interesima poslodavaca, interesima multinacionalnih kompanija koje se u Hrvatskoj tretiraju bolje nego bilo gdje drugdje u svijetu. Vlada je napravila sve u interesu tih kompanija, a ništa u interesu radnika, poručio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

U Hrvatskoj je više od 80 posto radnika zaposleno preko agregatora, odnosno tvrtki posrednika, a radnici ih često prijavljuju za kršenje radničkih prava jer ne poštuju radne uvjete, ne pružaju zaštitu na radu, a radnike otpuštaju bez upozorenja.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković napomenuo je da agregatori nemaju nikakvih obaveza prema radnicima, ali im uzimaju zaradu.

- Nemoguća je misija da pregovaramo s ljudima koji ne određuju cijenu rada i radno vrijeme. Oni samo uzimaju svoj novac koji je veći od vašeg, to nema nikavog smisla, rekao je Iveković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!