21:15 / 06.02.2018.

Autor: HRT

Na Tuškancu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 24 osobe

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Foto: - / -

Probnim iskapanjima na području zagrebačkog naselja Tuškanac, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 24 osobe iz razdoblja poslije Drugoga svjetskog rata.
Probnim iskapanjima na području zagrebačkog naselja Tuškanac, provedenima od 29. siječnja do 2. veljače, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 24 osobe iz razdoblja poslije Drugoga svjetskog rata, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja RH.

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zagrebačkog Medicinskog fakulteta na daljnju obradbu do njihovoga dostojnoga trajnog zbrinjavanja, odnosno pokopa. Aktivnosti su provedene u koordinaciji s mjerodavnim tijelima, ministarstvima obrane i unutarnjih poslova, Sigurnosno obavještajnom agencijom i Županijskim državnim odvjetništvom Zagreb, a nastavit će se dolaskom boljih klimatskih uvjeta, dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo hrvatskih branitelja poziva sve hrvatske građane da - kada prilikom obavljanja infrastrukturnih, urbanističkih i arheoloških radova te radova na gradilištima i zemljištu pronađu posmrtne ostatke osoba za koje se, prema procjeni starosti može pretpostaviti da su posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i/ili poslijeratnog razdoblja - da u duhu humanosti, pravde i pijeteta, odmah obustave radove i obavijeste Upravu za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te nadležnu policijsku upravu MUP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!