Na Tuškancu natjecanje "Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis”

21.11.2019.

19:15

Autor: Andrej Rašljanin/HRT

default error photo
Sportski i vojnički duh gotovo su nerazdvojivi pa Ministarstvo obrane ulaže u razvoj sporta, pogotovo infrastrukture u vojarnama.
Hrvatska vojska prije pet godina pokrenula je sportsko natjecanje. Ove su se godine prvi put natjecali i pripadnici oružanih snaga članica NATO-a - Italije, Litve, Kosova i Sjeverne Makedonije. Sve u čast namjesnika Ante Malića, koji je poginuo 1995.

Viribus unitis, odnosno zajedničkim snagama, krilatica je koja je zapovjednika Dalibora Delića inspirirala da pokrene sportsko natjecanje Hrvatske vojske. 

- Jednostavno ta neka vizija, u toj maloj postrojbi kad god ste odlazili na teren ili bilo gdje, uvijek ste bili zajedno kao braća i kad ste se vraćali kao braća bez obzira dal bi se vratili s poginulima, ranjenima ili bilo šta - kaže stožerni narednik Delić.

Na prvo natjecanje prije pet godina prijavilo se 35 sportaša. Danas ih je gotovo 200 u 46 ekipa.

- Svake godine je sve teže. Otkad sam postala djelatnicom ove postrojbe, svake godine su sve veći izazovi i sve je zahtjevnije - kaže natporučnica Kristina Kojundžić, zapovjednica Počasnog voda Počasno-zaštitne bojne.

Za sudjelovanje u natjecanju treba biti u izvrsnoj formi, a za postolje je potreban svakodnevni rad.

Sportski i vojnički duh gotovo su nerazdvojivi pa Ministarstvo obrane ulaže u razvoj sporta, pogotovo infrastrukture u vojarnama.

Najbolje ekipe osigurale su ulaznice za sutrašnji finale, nakon kojeg će se medaljama okititi pobjednici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!