Na Unijama divlje koze zaražene Q groznicom

13.03.2023.

18:01

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Unije

Unije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na otoku Unijama kod Lošinja divlje koze, njih oko 400 do 500, zadaju muke lokalnom stanovništvu. Uz to što uništavaju poljoprivredna zemljišta, uzorci tkiva uginulih koza pokazuju da su zaražene Q groznicom. Radi se o groznici koja kod ljudi može izazvati simptome slične gripi ili upali pluća, a rijetko može dovesti i do oštećenja srca, mozga, jetre i pluća.

Predsjednik Mjesnog odbora Unije Robert Nikolić objasnio je kako je otkriven virus u koza.

Rekao je da je Veterinarski institut iz Rijeke radio neke analize nametnika na kozama pa su nalazi pokazali da je 11 koza od 16 zaraženo.

- Rečeno nam je da sve odstrijeljene koze moramo odvesti s otoka i sanirati u pripadajućim institucijama. Transport je jako skup. Županija i lovački savez se dogovaraju da se u sljedećih 10 dana organizira lov. Q groznicu sa životinje na životinju prenose krpelji. Preventiva je da se sve domaće životinje cijepe pa nametnici ne mogu prenositi zarazu, istaknuo je.

Poljoprivrednica Kristina Bosca kaže da zasad nije imala problema s njima, ali da "po kućama uništavaju suhozide i bilje ljudima, pobrste sve što vide i rade velike probleme".

- Uništavaju nam pašu za ovce. Veterinar nam je rekao da ćemo zarazu primijetiti ako dođe do pobačaja. Zasad, srećom, nismo primijetili. Janjenje je u redu, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!