20:52 / 17.07.2019.

Autor: HRT

Na užem kabinetu Vlade raspravljalo se o rekonstrukciji

-

-

Foto: - / -

Jutros je u Banskim dvorima održan je uži kabinet Vlade. Na sastanku su bili i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Zgradu Vlade prva je napustila ministrica Nada Murganić, koja je izjavila da je riječ o radnom sastanku, a zadnji su otišli ministrica Gabrijela Žalac i ministar Tomislav Tolušić. Oboje su bili bez komentara.

- "Pravu istinu znaju Plenković, Jandroković i Bačić"

- Ja se nadam da ćemo do kraja tjedna imati izvanrednu sjednicu. Ne traje sve ovo predugo. Svi su ministri u kontaktu s premijerom. Jako je puno špekulacija u javnom prostoru koje ne odgovaraju stvarnom stanju. Vi novinari ste to stavili u javni prostor. Treba pustiti premijeru da razgovara s ministrima, koalicijskim partnerima. On je osoba koja je za to odgovorna, rekao je nakon dolaska u Banske dvore predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.Kujundžić se "obračunao" s novinarima ispred zgrade Vlade

U Vladu je prijepodne prvi stigao Milan Kujundžić koji bi mogao biti, barem kako pišu mediji i govore analitičari, obuhvaćen tom rekonstrukcijom.  Na pitanje strahuje li od toga da će mu se premijer Andrej Plenković zahvaliti na suradnji, ministar zdravstva odgovara: "Od ničega ja ne strahujem. Nije bilo razgovora o tome". Dodao je kako računa na premijera do kraja mandata. 

 

- A koji je filozof rekao "sve teče, sve se mijenja, u istu vodu se ne može stati. Ajmo malo grčka filozofija. Što ću s njom kada ne zna filozofiju, rekao je Kujundžić te otišao u zgradu Vlade. Na upit novinara "smatra li se nesposobnim ministrom", Kujundžić je odgovorio: "Koji ste vi faks završili? Smatram neke novinare loše obrazovanima, skromnoga znanja".

Tolušić: Ako sam ja u rekonstrukciji, nemam s tim problem

- Premijer predlaže imenovanje i razrješenje ministara. Dobio je punu potporu i vrha stranke za rekonstrukciju Vlade. Ja apsolutno podržavam rekonstrukciju Vlade, a ako sam ja u njoj, nemam s tim nikakvih problema, rekao je pak ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nakon dolaska na sastanak.Gabrijela Žalac bez komentara

Nakon dolaska u Banske dvore ministrica Gabrijela Žalac pak ništa nije htjela komentirati. Novinarima je zahvaljivala na pitanjima i poručila da nema nikakvih komentara.


- To morate vidjeti s DORH-om, odgovorio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kojega su novinari pitali da komentira slučaj ministrice Gabrijele Žalac, protiv koje je odbačena kaznena prijava zbog prometne nesreće u Vinkovcima, a u kojoj je bez važeće vozačke dozvole udarila dijete i teško ga ozlijedila.- Mi smo u ovu Vladu svi došli tako da nam je gospodin Plenković ukazao povjerenje. Onoga trenutka kada neću imati njegovo povjerenje, to je trenutak da iz te Vlade moram izaći, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Dodao je kako se s vraćanjem INA-e u hrvatske ruke napreduje.


Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić o mogućem odlasku iz Vlade kazala je kako će biti "kako god premijer odluči".


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je pak kako je "križaljke i kome je i što netko rekao, ne zanimaju", već joj je važno da sustav funkcionira.


Ministar financija Zdravko Marić kaže pak da će sve vezano uz rekonstrukciju brzo završiti te da nema kaosa jer se već danima licitira s imenima ljudi koji će otići iz Vlade. Naglasio je da će javnost o svemu biti informirana kad premijer to odluči.


- U demokratskoj državi premijer imenuje Vladu i ima je pravo rekonstruirati kada misli da nešto treba napraviti. Vi licitirate imenima, a premijer razmišlja kako će rekonstruirati. Nema nikakve blokade, mi svi normalno radimo, kaže Nina Obuljen Koržinek.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!