Kolovoz je na izmaku, ali gužve na hrvatskim cestama nisu

27.08.2023.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: HRT/IMS/B.B.B.

Kolovoz je na izmaku, ali gužve na hrvatskim cestama nisu. Kraj vikenda obilježio je pojačan promet u smjeru unutrašnjosti, posebice na autocestama i duž Jadranske magistrale. I dok će se mnogi na Jadran tek uputiti, ipak je više onih koji se s godišnjeg odmora vraćaju. Vidljivo je to i u splitskoj trajektnoj luci. Ovaj vikend kroz nju je prošlo 80 tisuća putnika te 17 tisuća vozila. 

Na naplatnoj postaji Lučko je ekipa HRT-a. U poslijepodnevnim satima mnogi su odlučili vratiti se s mora, Jelena Šarić je izvijestila za Dnevnik kako trenutno dužih čekanja nema, osjeća se veliki pritisak na naplatne postaje iz smjera mora prema unutrašnjosti.

Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine, HAC-a, rekao kako je ovo uspješna sezona.

- S petkom je bio prihod oko 300 milijuna eura, 23,5 milijuna eura više u odnosu na prošlu godinu, te 47 milijuna vozila, odnosno 4,7 milijuna ili 10% više nego u isto vrijeme lani. To najavljuje dobar uvod u postsezonu. Današnjim danom na naplatnoj postaji Lučko, uzimajući petak i subotu, ušlo je 105 tisuća vozila. Naše su autoceste dobar pokazatelj sezone, naglasio je Ribičić.

HAK stanje na cestama: 17:10

Pojačan je promet na cestama u smjeru unutrašnjosti posebice na autocestama, duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta te u trajektnim lukama i pristaništima. Povremeno se vozi u kolonama uz zastoje. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, stoji u izvješću HAK-a.

Autocesta A1

Kolona vozila u pokretu s povremenim zastojima između čvorova bosiljevo ii i lučko u smjeru zagreba; Zbog vozila u kvaru između čvora zadar centar i čvora rovanjska u smjeru zagreba vozi se jednim prometnim trakom, a kolona je oko 5 km.

Krčki most

Pojačan promet u smjeru unutrašnjosti kolona je od Njivica.

Jadranska magistrala (DC8)

Zbog prometne nesreće kod mjesta slano vozi se jednim prometnim trakom, naizmjence.

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti imotski-cista provo (DC60) U mjestu kamenmost vozi se jednim trakom, naizmjence.

Na autocesti A1 vozilo je u kvaru u tunelu Bristovac u smjeru Zagreba, vozi se jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine 40 km na sat; kolona vozila u pokretu s povremenim zastojima je između čvora Zadar istok i tunela Sv. Rok te između čvorova Bosiljevo II i Karlovac u smjeru Zagreba.

Pojačan je promet i dionicom A1 između naplate Lučko i čvora Karlovac u oba smjera, a pred naplatama Lučko i Demerje u smjeru Zagreba kolone su oko jedan km.

Na Krčkom mostu pojačan je promet u smjeru unutrašnjosti, a kolona je od Njivica.

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima: Maljevac, Brgat, Ličko Petrovo Selo, Nova Sela, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Županja, Bajakovo, Tovarnik, Karasovići i Vitaljina.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

U splitskoj trajektnoj luci znatno je više onih koji se vraćaju s dalmatinskih otoka nego onih koji na njih odlaze.

Iz Splita se javila novinarka Ivana Šilović:

- Danas je naoko mirno sve u splitskoj trajektnoj luci, sve ide prema planu, rekla je.

Koordinatorica splitske Jadrolinije, Jelena Ivulić, otkrila je kako je jutro mirno te da je pritisak "malo slabiji".

- Mirnije je nedjeljno jutro. Pristižu nam putnici, nije to onaj jaki pritisak, nešto malo slabije. Idemo prema ciljanom broju od 80 tisuća putnika i 17 tisuća vozila. U Supetru je za sada mirno i nemamo potrebe za dodatnim linijama iako očekujemo jači povratak, rekla je.

Pozvala je sve građane i turiste da ne zaborave rezervirati karte za trajekt.

- Na skoro svim linijama osim Supetra (je potrebno rezervirati karte), znači, Starigrad, Vis i Šolta. Karta ujedno služi i kao rezervacija koja garantira ukrcaj. Svakako preporučujemo kupnju preko naše web stranice ili aplikacije, kazala je.

Otkrila je i kako se razni djelatnici Jadrolinije nose s ljetnim pritiscima.

- Navikli smo, tko god je izabrao ovu vrstu posla, zna da je ljeto radno. Zima nam je lakša, osim kad su nevremena, to nosi svoje. Nadoknađujemo odmor preko zime, tada će se kroz deseti mjesec krenuti na godišnje odmore. Što se toga tiče, već dugi niz godina, nama je ovo sasvim normalno, ustvrdila je.

Ivulić je dodala da su djelatnici Jadrolinije "cijeli dan" na raspolaganju klijentima te da "ulažu vanljudske napore", kako prodajno osoblje, tako i pomorci.

- Gosti nekada ne govore niti jedan jezik osim svoga, tako da se i tu snađemo. Što se toga tiče, zaista imamo dosta iskustva i kada imamo nove djelatnike, borimo se svi zajedno da smo uz njih i da grešaka bude sve manje. Cijeli dan smo u špici sezone na raspolaganju našim putnicima, dajemo maksimalno sve od sebe. Prodajno osoblje i naši pomorci su stalno ovdje. Ulažu se vanljudski napori. Nema stajanja, ukrcaj, iskrcaj, manevri... Sigurnost putnika je na prvom mjestu, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!