Na Velebitu sedmi dan gori, a zbog bure opasnost od širenja požara raste

06.08.2022.

22:49

Autor: T.V./HRT/Hina

Požar, ilustracija

Požar, ilustracija

Foto: Bruno Fantulin / PIXSELL

Na Velebitu sedmi dan gore dva požara, na brdu Panos kod naselja Rizvanuša i kod Lovinca na Malom Goliću, a opasnost od širenja samo raste, zbog povremenih eksplozija zaostalih mina i bure koja jača.

Zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Ličko senjske županije Zvonimir Lončarić rekao je Hini da je zabranio vatrogascima da ulaze u minski sumnjivi prostor jer je do sada već bilo 11 detonacija, tako da se požarište kontrolira samo sa cesta.

Mali Golić na kojem gori između Tulovih Greda i Svetog brda bio je miniran u Domovinskom ratu, kao linija razgraničenja vojnih snaga pa ima puno zaostalih mina. Nalazi se na razmeđi između Ličko senjske i Zadarske županije, tako da uz prometnice s jedne strane širenje požara sprječavaju zadarski, a s druge strane ličko-senjski vatrogasci.

Lončarić pojašnjava da je s jedne strane prostor ograničen auto-cestom, s ličke strane je novoprobijena cesta, a na južnoj strani je makadamska cesta pa na tim mjestima vatrogasci čekaju i gase vatru.

- Problem je, međutim sjeverno-zapadna strana u pravcu Karlobaga, na kojoj nema cesta ni prosjeka, a minirana je. "Nema šanse da šaljemo ljude u taj prostor pa on nije pod kontrolom, kaže Lončarić.

Zabrinut je jer se požar počeo širiti još u nedjelju 31. srpnja, a sada im gašenje otežava bura koja bi sutra mogla prerasti u olujnu.

Požar će se sigurno proširiti Velebitom, ali prioritet nam je sigurnost vatrogasaca, zaključio je i naglasio da na tom području nema naselja, osim s južne strane ispod Golića poneka vikendica koje zasad nisu ugrožene, a bude li vatra eskalirala "taj će prostor štititi".

Na Velebitu požar gasi oko 30 vatrogasaca, a na terenu im pomažu i djelatnici Hrvatskih šuma i Parka prirode Velebit.

Problem je što helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva više ne može prebacivati ljude s naprtnjačama i drugom opremom na požarište s obzirom na to da ga u tome ometaju vjetar i velike turbulencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!