10:58 / 20.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Na Vindonovoj farmi purana mjere za suzbijanje ptičje gripe

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL, arhiva

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Iz Ministarstva su naglasili da za taj virus do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, a odmah su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo njegovo širenje na druge farme te kontakti sa zaraženom farmom.
Na farmi tovnih purana u vlasništvu tvrtke Vindon, u sastavu Poslovnog sustava Vindija, na kojoj je jučer utvrđena ptičja gripa, provode se mjere za suzbijanje širenja virusa, uključujući eutanaziju peradi, potvrdili su iz te tvrtke.

➡️ Vučković: Sve činimo da spriječimo širenje ptičje gripe
➡️ Plenković najavio paket novih mjera
➡️ Sve o koronavirusu 

Iz Vindona su istaknuli da su na prvu sumnju moguće prisutnosti virusa influence ptica na lokacijski dislociranoj farmi za tov purana Delovi u Općini Virje odmah pokrenute sve potrebne aktivnosti laboratorijskih ispitivanja. Promptno su uvedene sve mjere biozaštite te je farma preventivno stavljena u totalnu karantenu, odnosno zabranjen je promet svih životinja i opreme.

Također su nakon potvrde prisutnosti virusa ovlaštena državna tijela pokrenula obvezno određivanje svih propisanih mjera za suzbijanje širenja virusa sukladno zakonima i svim pripadajućim naredbama, uz trajni nadzor provedbe.
Postupak unutar same farme sa zaraženom peradi ovisi o provedenom epidemiološkom istraživanju mjerodavnih institucija.

- Prema tom se nalazu provode svi sljedeći koraci, uključujući eutanaziju peradi, iako virus ne predstavlja opasnost za ljude, stoji u odgovoru Vindona koji potpisuje direktorica Anita Stanić.

Iz tvrtke nisu precizirali o kojem se broju eutanazirane peradi radi. Farma ima sedam objekata, a kapacitet joj je više desetaka tisuća purana.

- Kako se radi o samo jednoj farmi i jednoj lokaciji od njih više u sustavu proizvodnje purećeg mesa, reprogramom unutar proizvodnih planova osigurat će se dostatnost svježe puretine i purećih proizvoda za sve potrebe kontinuirane opskrbe, poručuju iz Vindona.

O ptičjoj gripi podtipa H5N8 na farmi tovnih purana jučer je izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede, naglasivši da će se daljnjim laboratorijskim pretragama utvrditi kojoj skupini patogenosti pripada virus. Iz Ministarstva su naglasili da za taj virus do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, a odmah su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme te kontakti sa zaraženom farmom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!