Plenković: Interes za obveznicu pokazuje kredibilitet i reputaciju RH

07.06.2023.

Zadnja izmjena 09:16

Autor: HRT/Hina

Sa sjednice Vlade

Sa sjednice Vlade

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković se u uvodnom dijelu sjednice Vlade osvrnuo na aktualna zbivanja proteklih dana. Govoreći o dogovoru sa sindikatima državnih i javnih službi u vezi s povećanjem plaća kazao je da je to trajno rješenje. Istaknuo je i da je za novoizdanu hrvatsku euroobveznicu veliki interes investicijskih ulagača. Komentirao je i uništenje brane u Ukrajini, nazvavši to ekocidom koji ugrožava živote desetaka tisuća ljudi.

Premijer je rekao da se sastao jučer s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori i da im želi uspjeh na izborima. Vjeruje da je zastupljenost Hrvata u Skupštini Crne Gore značajna za Hrvate koji žive u Crnoj Gori.

Plenković o dogovoru sa sindikatima: To je trajno rješenje


Osvrnuo se na dogovor sa sindikatima u javnim i državnim službama, postignut uoči sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća, a u kontekstu donošenja novog Zakona o plaćama koji će uskoro ići i u javno savjetovanje, a donijet će se ove godine i stupiti na snagu početkom 2024. 

- Željeli smo naći jedno zajedničko, gotovo pa univerzalno rješenje kojim bismo premostili aktualnu situaciju s pregovorima koji su se vodili na temelju granskih ugovora, rekao je premijer.

Ponovio je da su sa sindikatima došli do rješenja gdje će se plaća povećati za 100 eura onim zaposlenicima s koeficijentom od 0,631 do 1,00. Za 80 eura raste plaća onima s koeficijentima od 1,111 do 1,523, a za 60 eura onima s koeficijentom od 1,530 do 1,867. 

- U sljedećim danima potpisat ćemo memorandum o razumijevanju i isplati ovog privremenog dodatka na plaće službenika i namještenika u javnim i državnim službama, ali koji će ustvari biti trajnog karaktera, istaknuo je.

- Ovaj zajednički dogovor, zajedničko postignuće u duhu suradnje između Vlade i sindikata, visokog stupnja povjerenja i razumijevanja opće ekonomske i socijalne situacije, je zajedničko ulaganje u veće plaće na temelju novog zakona iduće godine, rekao je Plenković. Naglasio je da će se ta rješenja primijeniti i na službenike i namještenike u pravosuđu.

Plenković: Interes za obveznicu pokazuje kredibilitet i reputaciju Hrvatske


Velik interes investicijskih ulagača za novoizdanu hrvatsku euroobveznicu govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske, rekao je premijer Plenković.

- To samo govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske, rekao je Plenković i dodao da je interes investitora bio jako dobar, a ostvareni uvjeti izdanja u današnjim uvjetima vrlo povoljni.

- Sve je to u kontekstu odgovorne politike vođenja javnih financija, investicijskog kreditnog rejtinga i snažnog položaja Hrvatske u duhu integracije u europodručje i šengen, rekao je Plenković.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske izdalo je jučer euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto.

Premijer je podsjetio da je jučer pokrenuto Nacionalno vijeće za digitalnu transformaciju. Bilo je riječi o strategiji digitalnog razvoja do 2032., o nužnostima daljnjeg ulaganja u digitalnu infrastrukturu, obrazovanje. Dodao je da je za Hrvatsku izuzetno važno da bude u korak s 4. industrijskom revolucijom, da radimo na zanimanjima budućnosti, na globalnoj konkuretnosti.

Komentirao je uništenje brane Nova Kahovka u Ukrajini i kazao a je riječ o ekocidu koji ugrožava živote desetaka tisuća ljudi.

Potom je istaknuo da su među važnim točkama dnevnog reda današnje sjednice izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi te konačni prijedlog zakona o osobnoj asistenciji.

Kreće se u izgradnju dviju cesta prema Mađarskoj


Vlada podupire planiranu gradnju cesta Popovac-Kneževo-Sárok (Mađarska) u Općini Popovac i Gotalovo-Zákány (Mađarska) u Općini Gola ukupne vrijednosti osam milijuna eura, a pokreće se i postupak s Bosnom i Hercegovinom o održavanju i rekonstrukciji mosta Dvor - Novi Grad. Ukupna vrijednost izgradnje ceste na oba pravca prema Mađarskoj je osam milijuna eura. Investicije se planiraju financirati kroz program prekogranične suradnje Interreg VI-A Mađarska-Hrvatska 2021. - 2027., unutar kojega je Hrvatskoj na raspolaganju oko 58 milijuna eura, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na sjednici Vlade.

Vlada je donijela i odluku o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma s Vijećem ministara BiH o rekonstrukciji mosta Dvor (Republika Hrvatska) - Novi Grad (Bosna i Hercegovina). Most Dvor - Novi Grad nalazi se u graničnom području te je u dvojnoj ingerenciji upravljanja. Utvrđeno je kako postojeći most preko Une ne udovoljava tehničkim i infrastrukturnim uvjetima upravljanja potrebnim za siguran promet, rekao je Butković.

Izvijestio je da Hrvatske ceste pripremaju reviziju procjene troškova rekonstrukcije mosta. Sredstva za financiranje obveze RH osigurat će se u okviru financijskog plana Hrvatskih cesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!