12:01 / 06.12.2018.

Autor: HRT

Na zatvorenoj sjednici članovi Vlade testirali udžbenike

-

-

Foto: - / -

Koliko će torbe školaraca biti lakše, a udžbenici jeftiniji i kako će se provoditi postupak odabira udžbenika i tko će kontrolirati njihovu kvalitetu. Odgovore smo tražili U mreži Prvog.
Članovima Vlade jučer su na zatvorenom dijelu sjednice prezentirani eksperimentalni udbženici, otkrio je u emisiji "U mreži Prvog" Marko Košićek, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja.

"Premijer i ministri izrazili su želju da vide zapravo kako to izgleda, jer mi koji smo u Ministarstvu, koji radimo na tome, znamo kako izgledaju. Bili smo u školama, vidjeli smo. Mnogima je to apstraktno. Ako nemaju djecu u školi ili u eksperimentalnim školama, onda nemaju prilike to vidjeti uživo", prepričao je Košićek, dodavši kako su sa članovima Vlade prošli neke elementarne stvari, pa i kvizove znanja. "Obećao sam premijeru da nećemo odavati tko je dobio koju ocjenu", kroz smijeh će Košićek.Koliko će torbe školaraca biti lakše, a udžbenici jeftiniji te kako će se provoditi postupak odabira udžbenika i tko će kontrolirati njihovu kvalitetu, u emisiji su komentirali i direktor nakladničke kuće Alfa Miro Petric i direktorica nakladništva Profil Kletta Petra Stipaničev Glamuzina. 

"Smatramo da zakon može uvijek biti bolji. I naravno da tu ima još jako puno prostora za dijalog i da postoje još stvari o kojima se zaista mora razgovarati. Za početak bih rekla da izdavači podupiru reformu, i to nije upitno", izjavila je, dodavši kako je međutim problem taj što se cijela priča o udžbenicima svela na težinu i cijenu. Najveći problem vidi u tome što se ne govori o sadržaju.

"Učitelji su uvijek imali slobodu birati što žele i kako žele raditi i njima nitko nije mogao nametati hoće li uzeti neki materijal ili neće. Ali smatramo da se odluka o izbacivanju radne bilježnice olako donijela, bez stručne javnosti, bez nekakvog sustavnog istraživanja terena, tko zaista radne bilježnice treba ili ne treba. U razvijenim društvima se radne bilježnice ozbiljno koriste u nastavi. One potiču i razvoj grafomotorike i razvoj pisanja i razvoj svih vještina zaključivanja, razlučivanja, svega onoga što radna bilježnica da. To je zaista aktivno poučavanje", kazala je.

Direktor nakladničke kuće Alfa Miro Petric rekao je da mu je drago da je ovaj zakon "kakav-takav". "Odrednice u zakonu mogle su biti bolje. Cijene su mogle biti nešto bolje. Moglo se i razmišljati o radnim bilježnicama u području gdje Hrvatska apsolutno zaostaje, a to je STEM područje", rekao je dodavši da se nada "da će gospođa ministrica javnosti komunicirati na pravilan način da profesori odnosno učitelji mogu i trebaju birati iz repozitorija i iz kataloga sve ono što im je potrebno u procesu izvođenja nastave". 

"Druga stvar koja se meni sviđa, ona nije izravno u zakonu, ali je izravno u budućem kurikulu koji će se, nadam se, donijeti do početka ovog našeg procesa izrade udžbenika, je taj da naši udžbenici, nakladnički udžbenici više neće izgledati i sličiti kao jaje jajetu", rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!