Načelnik Čeminca Zlatko Pinjuh ipak u istražnom zatvoru

29.04.2022.

13:18

Autor: I.B./Hina

Zlatko Pinjuh odveden na ispitivanje

Zlatko Pinjuh odveden na ispitivanje

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda odredilo je jednomjesečni istražni zatvor nedavnom uhićenom načelniku baranjske općine Čeminac Zlatku Pinjuhu kojega je prošlog tjedna sudac istrage pustio da se brani sa slobode uz mjere opreza i zabranu pristupa svjedocima.

Pinjuhov odvjetnik Hrvoje Grubeša potvrdio je Hini da je sudsko vijeće prihvatilo žalbu Uskoka i odredilo istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i bojazni od ponavljanja kaznenog djela.

Dodao je da je njegov klijent bio nazočan sjednici izvanraspravnog vijeća te je po njenom završetku i donošenju rješenja sproveden u istražni zatvor.

O odluci izvanraspravnog vijeća očekuje se i službeno priopćenje osječkog Županijskog suda.

Izvanraspravno vijeće tako je preinačilo prvostupanjsku odluku suca istrage od 22. travnja koji nije prihvatio prijedlog Uskoka za odrađivanjem istražnog zatvora, smatrajući da se nisu stekle sve potrebne okolnosti, posebice što se tiče mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a u obzir je uzeta i činjenica da je osumnjičenik do sada neosuđivan.

Umjesto istražnog zatvora sud je Pinjuhu zabranio približavanje svjedocima na manje od 50 metara te da ih kontaktira izravno ili posredno, preko drugih osoba, a upozoren je da će mu u slučaju nepridržavanja mjera biti određen istražni zatvor.

U međuvremenu se doznalo da je osumnjičeni načelnik dvije općinske zaposlenice ujedno i svjedokinje u istrazi kojima se nije smio približavati izmjestio na rad u staru općinsku zgradu.

Uskok je pokrenuo istragu protiv Pinjuha, dvojice njegovih sinova, Marka i Ivana, zaposlenice općine zadužene za knjigovodstvo te zaručnice njezina sina pod sumnjom da su, na Pinjuhov poticaj, počinili niz malverzacija na štetu te baranjske općine.

Teret ih se za kaznena djela sprječavanja dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!