14:00 / 01.04.2022.

Autor: Igor Rotim/IMS/HRT/I.B.

Načelnik Lukić: Sve službe su uštimane, zasad nemamo problema

Mato Lukić, načelnikom Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije

Mato Lukić, načelnikom Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije

Foto: HTV / HRT

U Hrvatsku je dosad ušlo gotovo 11 i pol tisuća izbjeglica iz Ukrajine. O njihovu prihvatu na istoku zemlje razgovaralo se na sastanku župana, načelnika Stožera i ravnatelja Ravnateljstva Civilne zaštite. Detalje donosi Igor Rotim.

Razgovarao je s Matom Lukićem, načelnikom Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije koji je rekao su procjene dobre.

- Evo i od strane gospodina Truta smo na neki način pohvaljeni zbog same organizacije od prvog dana zbrinjavanja raseljenih osoba. Mi, i da smo htjeli, njemu prenijeti neke veće probleme s kojima se susrećemo nismo mogli zato što ih u ovom trenutku, na svu sreću, nemamo. Mi smo u početnom periodu, u prvih 7 dana, uštimali sustav kako je trebalo. Sve službe su u svakodnevnoj koordinaciji u samom Prihvatnom centru. Jednom tjedno imamo prošireni Stožer civilne zaštite i na dnevnoj bazi izvještavamo i u svakom trenutku znamo tko gdje ide i tko što radi, istaknuo je.

- MUP i Ravnateljstvo civilne zaštite objavili su natječaj na koji se mogu osobe koje nude privatni smještaj prijaviti. Mogu svoju nekretninu staviti na raspolaganje. Na samoj stranici je vidljiv obrazac i proces je vrlo jednostavan. Navedeni su iznosi koji će biti pokriveni za troškove samim vlasnicima nekretnina. Do jutros na području Osječko-baranjske županije imamo prijavljeno 40-tak nekretnina koje će ući u cijelu proceduru i ovaj trajniji smještaj po pansionima koji smo osigurali valjda će zamijeniti ovim obiteljskim smještajem, rekao je.

Složio se da neće ova kriza tako brzo proći.

- I ravnatelj Zavoda za zapošljavanje nas je izvijestio da je jako zadovoljan odazivom poslodavaca koji traže radnu snagu, ali isto tako i raseljenim osobama koje su se kroz naš Info centar i kutak na Trgu Ante Starčevića prijavili da bi se željeli i na taj način integrirati u društvo. Možemo biti jako zadovoljni da se u samom Info centru, ali i u Zavodu za zapošljavanje ostvaruju ti kontakti. I nakon novog ishođenja kartona i svih administrativnih dijelova, osobe - kad steknu status da mogu početi raditi - istog trenutka će to i učiniti, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!