Nacionalni parkovi konačno u točno određenim granicama

12.05.2022.

07:01

Autor: Igor Rotim/Regionalni dnevnik/HRT

Kopački rit

Kopački rit

Foto: Marko Mrkonjic / PIXSELL

S 37 milijuna kuna, osiguranih većinom iz europskog Kohezijskog fonda Hrvatska je odlučila napokon izmjeriti i ucrtati točne granice nacionalnih parkova, parkova prirode i strogih rezervata. Dvogodišnji projekt zavšava potkraj ove godine, rezultati se predstavljaju građanima. Posljednje predstavljanje u nizu održano je u Kopačkom ritu.

Za nekoliko mjeseci najveće zaštićeno močvarno područje u Europi imat će točno određene granice, upisane u katastru i usklađene sa zemljišnim knjigama. Za jasnu sliku granica prostora najprije će na teren stručne službe.

- To rade stručni timovi geodetski, firme kao izvođači i onda pravni režim radi popis čestica i dostavlja u katastar. U katastru se provode ti pravni režimi kao takvi, kaže voditelj projekta Mladen Pandža iz Državne geodestske uprave.

Park prirode Kopački rit jedan je od 18 zaštićenih prirodnih područja u Hrvatskoj obuhvaćenih ovim projektom.

Zakonom o zaštiti prirode jasno je propisano da građani moraju imati točan uvid nalazi li se njihova čestica unutar zaštićenog područja. O tome ovise i pravila građenja i raspolaganja privatnim zemljištem. Čisti zemljišni papiri olakšavaju rad i ustanovama koje se brinu o prirodi.

- Hoćemo li mi ovim novim reguliranjem dobiti veći prostor za štititi ili manji, to će ustanoviti mjerenje, ali svakako - imat ćemo jasnu sliku što je to konačno na katastarskom planu prostor koji štiti Javna ustanova Park prirode Kopački rit, kaže ravnatelj Ivo Bašić.

Jasne granice zaštićenih područja trebale bi olakšati život i lokalnom stanovništvu, ali i omogućiti još kvalitetniju zaštitu prirodnih vrijednosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!