19:24 / 18.10.2019.

Autor: Ana Zadro/T.D./HRT

Nacionalni plan protiv raka

-

-

Foto: - / -

Od raka u Hrvatskoj oboli svaka treća osoba. Smanjenju tog broja trebala bi pridonijeti implementacija Nacionalnog plana protiv raka.
Od raka u Hrvatskoj oboli svaka treća osoba. Smanjenju tog broja trebala bi pridonijeti implementacija Nacionalnog plana protiv raka, koji bi se do kraja godine trebao naći pred Vladom. Njime se broj umrlih od karcinoma želi smanjiti čak za polovinu.

Podaci su porazni. Lani je od raka umrlo gotovo 14 tisuća ljudi. Muškaraca je mnogo više nego žena, gotovo 58 posto. Rak pluća i debelog
crijeva jednako je smrtonosan za oba spola.

Žene umiru još od raka dojke, a muškarci od raka prostate. Hrvate obuzima jeza i na samu pomisao da boluju od karcinoma, potvrđuje nam liječnica opće medicine.

- Oni nađu nekakvu promjenu na sebi, ali zbog straha ne dolaze niti u ambulantu. S druge strane, imamo one koji se jako boje tumora i oni se boje da će im se potvrditi dijagnoza, i onda od mene traže da im ja da dokažem da nemaju, ali to im ja ne mogu dokazati ako nisu napravili određene najjednostavnije pretrage, objašnjava Vjekoslava Amerl-Šakić, dr. med./specijalistica obiteljske i školske medicine. Nacionalnim programom za rak želi se spasiti 7 tisuća života na godinu. Cijena - prava sitnica, uvjerava doktor Vrdoljak. 150 milijuna kuna godišnje idućih 10 godina - ukupno milijardu i pol kuna.

- Za mene je to najbolja investicija ikada u bilo kakvu stvar u hrvatskoj povijesti, nikad nismo dobili jeftiniju godinu ljudskoga života, kaže Eduard Vrdoljak, dr. med., predsjednik Povjerenstva za izradu Nacionalnog plana protiv raka.

- Mi nemamo drugi put, ako ovo ispustimo, onda smo zbilja najluđi narod na svijetu! Ako ovo ne platimo, onda smo opet najluđi narod na svijetu, dodaje Vrdoljak.

- Do kraja godine će se usvojiti, postoji procedura koju moramo proći, dok dođemo do sjednice vlade, ali vjerujem do kraja godine da će to biti usvojeno, Milan Kujundžić, ministar zdravstva. Imamo dobre liječnike i pristup najnovijim lijekovima.

- Već imamo bolesnike koje liječimo duže od 10 godina, bolesnica jedna već 15 godina metastatskog karcinoma pluća, dakle, na neki način, dosanjamo onu staru želju da karcinom u određenoj populaciji, u određenom postotku bolesnika postane kronična bolest, smatra Miroslav Samaržija, koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća. Uz probir raka dojke, debelog crijeva i cerviksa, uskoro kreće i nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća. Liječnici pozivaju građane - odazovite se!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!