17:59 / 10.03.2020.

Autor: P.F./HRT

Nacionalni stožer civilne zaštite o novozaraženom i mjerama

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj je potvrđen 14. slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o 36-godišnjem muškarcu koji je radio u talijanskom Bolzanu
U Hrvatskoj je potvrđen 14. slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o 36-godišnjem muškarcu koji je radio u talijanskom Bolzanu, a u Hrvatsku je putovao s trinaestooboljelim, odnosno prvooboljelim iz Pule.

Potvrdio je to ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare.

- Što se tiče opće epidemiološke situacije u Europi, ona i dalje nije odbra. U nizu zemalja se pogoršava, a tako je i u Italiji, rekao je.

Podsjetio je da je Italija proglasila dekretom Vlade da sve mjere koje su vrijedile za neke pokrajine vrijede za cijelu državu, odnosno cijela je Italija crvena zona.

- Od danas se za cijeli teritorij Hrvatske primjenjuju jučer uvedene mjere obavezne karantene za sve koji dolaze iz Italije, rekao je ministar Božinović.

Danas je zabilježen ulazak 193 državljana Italije od kojih su se 24 osobe samovoljno vratile natrag. To su osobe koje su došle iz žarišta epidemije u Italiji kojima je objašnjeno da ako uđu u Hrvatsku, morat će biti smješteni u karantenu, pa su se odlučili vratiti natrag. Ostali su dobili rješenje o mjerama samoizolacije (njih 169) jer su iz regija koje nisu bile obuhvaćene ovom današnjom odlukom. Od danas očekujemo da će broj dolazaka iz Italije biti mnogo manji jer svi koji su suočeni s alternativom - karantena ili povratak u Italiju - odabrali su povratak u Italiju, objasnio je Božinović.

Naime, od danas je cijela Italija žarište.

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite:


Epidemiološka slika u Hrvatskoj je mirna, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Dodao je kako u ovom trenutku nema naznaka da novi koronavrus slobodno cirkulira, jer su svi oboljeli bliski kontakti zaraženih.

Dosad je testirano 365 uzoraka, od čega za se šest još čekaju rezultati, rekao je.

Pozorno pratimo situaciju u susjedstvu, poduzimamo mjere. U našem zdravstvenom sustavu sve funkcionira prema planu, dodao je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da su svi pacijenti stabilno i da i novohospitalizirani ima blaže kliničke oblike bolesti.

Prema posljednjim podacima, u svijetu je od koronavirusa oboljelo više od 114.000 ljudi. Umrlo je više od 4000, a oporavilo se njih gotovo 62.000. Cijela Italija proglašena je crvenom zonom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!