09:02 / 01.10.2020.

Autor: T.V./HRT

Nacionalno vijeće o siromaštvu i niskim mirovinama

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Naš interes i cilj je uspostaviti neku vrstu socijalnog dijaloga s umirovljenicima, što bi trebalo poboljšati i unaprijediti mirovinski sustav i sustav socijalne skrbi i svih onih sustava koji se brinu o starijima, rekao je ministar Aladrović.
Povećanje mirovina i promjena modela usklađivanja mirovina s prosječnom plaćom neke su od ključnih tema o kojima će raspravljati Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe koje je u četvrtak, na Međunarodni dan starijih osoba, održalo konstituirajuću sjednicu.

Vijeće je nedavno osnovano  sporazumom između Vlade i umirovljeničkih udruga kao savjetodavno tijelo za područje mirovinskoga i zdravstvenoga osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba. 

Petrović: Nadam se da ćemo riješiti otvorena pitanja

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović uoči prve sjednice Nacionalnog vijeća izrazila je zadovoljstvo osnivanjem Nacionalnog vijeća i izrazila nadu da će kao i do sada s resornim ministarstvom uspjeti riješiti sva otvorena pitanja.

- Umirovljeničke udruge i Sindikat umirovljenika pozdravljaju osnivanje Nacionalnog vijeća kao savjetodavnog tijela Vlade i nadamo se da ono neće biti samo formalna priča nego da će se što prije raditi na ozbiljnim pitanjima s hitnim predznakom jer 61 posto umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva, istaknula Petrović.

- Povećanje mirovina, promjena modela usklađivanja i promjena modela obiteljskih mirovina neki su od  prioriteta koje će se naći na sjednicama Nacionalnog vijeća, rekla je Petrović.

Aladrović: Nulta tolerancija na nepoštovanje pravila u domovima za starije

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović umirovljenicima je čestitao njihov dan.

- Naš interes i cilj je uspostaviti neku vrstu socijalnog dijaloga s umirovljenicima, što bi trebalo poboljšati i unaprijediti mirovinski sustav i sustav socijalne skrbi i svih onih sustava koji se brinu o starijima. Siguran sam da ćemo u konstruktivnom dijalogu doći do tih ciljeva i da ćemo relativno brzo imati nekakve konkretne rezultate, poručio je ministar dodavši da je jedna od tema i Povjerenstvo koje se bavi sprječavanjem bolesti COVID-19 nad starijim osobama.

- Sredinom listopada krećemo s kampanjom koja bi trebala podići razinu svijesti kako se koronavirus širi među starijom populacijom i kako se zaštititi od toga. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati rezultate, rekao je.

Ministar je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da su poslali inspekciju u Dom za starije "Providenca" u Dugom Ratu, u kojem su u nedjelju poginule dvije štićenice.

➡️ Prekobrojni korisnici u Dugom Ratu, ministarstvo najavljuje pojačane inspekcije
➡️ Bogdanović: Ministarstvo će pooštravati mjere i inspekcijski nadzor
➡️ Tragedija u staračkom domu u Dugom Ratu

- Inspekcija je utvrdila veći broj štićenika od dopuštenoga, utvrđeno je da su u domu smještena 23 korisnika, umjesto 20 koliko je dozvoljeno. Čekamo rezultate istraživanja policije i Županijskog državnog odvjetništva. Nećemo imati toleranciju na nepoštovanje pravila, poručio je ministar dodavši da će ograničiti broj korisnika na onaj broj za koji smatraju da se u domovima mogu brinuti.

- Imamo probleme koji su se gomilali godinama, ali to nam nije izlika da ih ne počnemo rješavati. Zakon bi trebao dosta toga definirati, očekujemo da će do kraja listopada biti u javnom savjetovanju, najavio je.


Kolarić: Negiranje problema epidemije nam ne pomaže

Epidemiolog Branko Kolarić predstavio je rad i rezultate Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina. 

- Do sada smo imali pet sjednica. U ponedjeljak su izdali nove upute za socijalne ustanove koje pružaju smještaj starijim osobama i osobama s teškoćama. Regulirali smo posjete, izolaciju, radimo mjere za mentalno zdravlje zaposlenika i korisnike domova, ali i za sve starije osobe koje žive izvan domova. Pobrinut ćemo se da naši stariji dobiju najbolju skrb što se tiče epidemije, rekao je.

- Negiranje problema epidemije nam ne pomaže, povećat će broj zaraženih i samoizolacije i onda prouzročiti probleme u ekonomiji. Poštovanje mjera nije teško - držite distancu, nosite maske, ostanite doma, održavajte higijenu i sl, poručio je Kolarić.

- Ukupno je preminulo 66 korisnika, to je 25 posto. Hrvatska tu stoji izvrsno jer ostali imaju 50-60 posto. Napravili smo jako dobar posao. ljudi koji rade u domovima napravili su zmajski posao, ustvrdio je Kolarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!