Nacionalnu koncesiju za digitalni radio VEM dodijelio Nacional News Corporationu

04.02.2022.

10:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Nove koncesije

Nove koncesije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vijeće za elektroničke medije (VEM) dodijelilo je prve koncesije za digitalni radio (DAB+) u Hrvatskoj nacionalna koncesija dodijeljena je tvrtki Nacional News Corporation d.o.o, a koncesije za sjeverozapadnu Hrvatsku i Grad Zagreb tvrtkama Radio Tvornica i My Power Station.

Agencija za elektroničke medije je na zahtjev Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i operatora DAB+ usluge Odašiljača I veza (OIV), provela i proceduru utvrđivanja studije opravdanosti i javnog interesa za dodjelu koncesije na nacionalnoj razini MUX1 i šest digitalnih regija koje pokrivaju različite dijelove Hrvatske.

Nažalost, studija nije pokazala ekonomsku isplativost DAB-a+, a javni interes utvrđen je samo za digitalnu regiju DB0-DC0 (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorska, Grad Zagreb, Zagrebačka, dio Sisačko-moslavačke, Karlovačka, dio Primorsko-goranske županije), ističe se u priopćenju VEM-a u petak.

Temeljem toga VEM je objavio Obavijest o namjeri davanja koncesije 1. prosinca prošle godine i to za četiri nacionalne i 10 regionalnih koncesija.

Broj prijava na natječaj bio je ispod očekivanog i na njega su se prijavila samo četiri ponuditelja, od kojih je jedan povukao prijavu istaknuvši ekonomsku neisplativost, navode u VEM-u.

Vijeće će svojim djelovanjem i dalje poticati razvoj DAB+ tržišta aktivno komunicirajući sa svim dionicima o smjernicama i korekcijama koje su potrebne kako bi se ovo tržište razvilo i privuklo kvalitetne nakladnike, naveli su iz VEM-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!