17:07 / 09.03.2019.

Autor: D.M./Hina

Nacistički grafiti u Spomen-parku antifašistima

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na spomenicima su našarani kukasti križevi naopako te slova 'U', a centralni spomenik žrtvama fašističkog terora nagrđen je porukom 'Ovo je za Madrid'.
Nacistički grafiti osvanuli su na kamenim obilježjima u šibenskom Spomen-parku strijeljanim antifašistima u Drugom svjetskom ratu, u kojemu je upravo jutros detalje uređenja tog parka predstavio Zoran Restović, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije.

Na spomenicima pogubljenim antifaštistima našarani su nacistički i fašistički simboli, kukasti križevi našarani naopako te ustaška slova 'U', a centralni spomenik žrtvama fašističkog terora nagrđen je porukom 'Ovo je za Madrid', u koju je uklopljen anarhistički simbol, slovo 'A' u krugu. U Madridu su nedavno grobnice ustaškog poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića i njegove obitelji išarane komunističkim simbolima.

Incident je dojavljen Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

U Spomen-parku je jutros predsjednik šibenskih antifašista predstavio projekt i planove uređenja donedavno zapuštenog spomen-parka kipara Koste Angelija Radovanija i arhitekta Zdenka Kolacija, otvorenog 1962. Vrijednost radova iznosi oko dva milijuna kuna, a šibenska gradska poduzeća ovog su tjedna započela s uređenjem zelenih površina i pristupnih putova.

Unutar prostora koji će biti zaštićen i zatvoren bit će više tematskih cjelina, a uglavnom će se obnavljati novcem donatora i crowdfunding kampanjom. Namjera je da u kolovozu 2020. preuređeni spomen-park bude otvoren. Ideja šibenskih antifašitsta je da to bude uz nastup Manu Chaoa, glazbenika poznatog po antifašističkom aktivizmu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!