"Nadam se kontejneru gdje bih proveo još ovih par godina što mi je ostalo..."

15.01.2021.

22:02

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/B.A./HRT

default error photo
Niske temperature uz stalna podrhtavanja tla - kao da nema kraja mukama na Banovini.
Niske temperature uz stalna podrhtavanja tla - kao da nema kraja mukama na Banovini. U selu Vlahović sve obitelji imaju slične, a opet tako različite probleme. Na kući Dragoslava Mehandžije popucao je gornji kat, pa s roditeljima spava sjedeći, na kauču u prizemlju. Srećom, imaju peć pa im je toplo.

➡️ Potres - iz minute u minutu
➡️ Čačić o obnovi: Imao sam jasne naznake o rodbinskim vezama s vlasnicima tvrtki
➡️ Žinić: Nemamo potvrdu da će ljudi biti oslobođeni plaćanja režija

- Tu spavamo na ovom trosjedu, pokrijemo se ćebetom, jer ne smijemo leći ni donijeti krevet, jer kad zagrmi, onda trčimo van, da budemo što bliže vratima, pokazuje Dragoslav Mehandžija ekipi HTV-ova Dnevnika.

Kućica bi im trebala stići ovih dana. Jedva čekaju da se napokon naspavaju i izuju cipele.

- Samo da mogu zaspati, da se naspavam i ništa više, kaže Milka Mehandžija.

- Ja cipele nisam skinuo od kad je to počelo do danas, evo i jutros na meni, danju i noću, kaže Dragan Mehandžija.

Gospođa Ljubica Mraković ima kamp-prikolicu pa ima gdje spavati, ali je toliko hladno da se i voda smrzava, a kamoli ne čovjek. Peć ima, ali je rijetko pali, jer se plaši priručno spojene struje.

- Bojim se što je direktno spojena, ipak je to starija kućica, kaže Ljubica.

Kuća Đure Mrakovića jedna je od najviše oštećenih u selu. Prespava kod prijateljice u susjednom selu, a pomažu mu, kaže, tablete za smirenje i srčane premosnice.

- Nadam se nekom stambenom kontejneru gdje bih proveo još ovih par godina što mi je ostalo, pa ako što bude kakve pomoći, kaže.

I u gradovima slične priče. Nakon smještaja u sportskoj dvorani u Sisku, s desecima drugih ljudi, gospođa Mira Lađević provela je prvu noć u svom novom životnom prostoru. U kontejneru.

- Toplo mi je, sama sam u sobi. S obzirom na to kakva je situacija, ne možemo ništa bolje zahtijevati, jednostavno - tako nam sad mora biti, kaže.


Ni sanirati štetu nije nimalo lako, kažu građevinski radnici. Snijeg i led otežavaju im posao, pogotovo na visini.

- Treba se bojati da se ne desi isto zlo, jer gore je i opasno, kaže građevinski radnik Nermin Tahirović.

Iako se dio vatrogasaca vraća kući, posla je još mnogo.

- Jučer se i prekjučer radilo, i po tom nevremenu čitav dan se radilo, pogotovo kad je i prekjučer ono i padalo, vatrogasci su u želji da što prije završe sve dojave, kaže vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić.

Iz porušenih kuća i lokala spašava se ono što je upotrebljivo. Petrinjski ugostitelj Nuhi Lirina nada se da će mu kuhinjski uređaji uskoro ipak raditi. Kaže, bolje išta nego ništa. Uzrečica je to koju mnogo puta u danu ponovi većina ovih ljudi, koji su u svojoj nesreći zahvalni ako imaju barem toplu peć i miran san.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!