14:02 / 27.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Nadbiskup Barišić: Isus Krist najveća zaštita od nasilja u braku, obitelji i društvu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić izjavio je da su muški i ženski rod jednakoga dostojanstva, ali su različiti po spolu, naravi i psihi.
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić izjavio je da su muški i ženski rod jednakoga dostojanstva, ali su različiti po spolu, naravi i psihi te je poručio da je Isus Krist najveća zaštita od svih mogućih oblika nasilja u braku, obitelji i društvu.

"Žene gledaju srcem, vide dublje i iskrenije osjećaju ljude u potrebama, ustrajnije su u poteškoćama i zadnje se predaju i uzmiču, one su otpornije i upornije, a njihova solidarnost i pažnja dopiru dalje - zadnje gube nadu. Prije svega ovo vrijedi za žene - majke gdje dolazi do izražaja njihova ljubav i povezanost sa životom", rekao je Barišić tijekom druženja s novinarima u svojoj uskrsnoj poruci, u godini koja je posvećena majci i majčinstvu,
Dodao je kako je "ženu, majku, svetinju potrebno zaštititi da ne postane dodatna žrtva poganskog, nehumanog i bezbožnog mentaliteta koji ne zna poštovati dostojanstvo žene ni majčine sebedarne ljubavi".

Već nas dugo, rekao je, prati i proteže se jedna medijska vijest upravo o zaštiti žena od nasilja. Barišić kaže da će svatko normalan reći da je to dobra vijest: Dosta nasilju, a osobito nad ženama!

"Svako nasilje, a osobito nad ženama, sve nas treba povezati i ujediniti. No ono prikriveno nasilje u suprotnosti s ljudskom naravi muškarca i žene jest to što nas uznemiruje i stvara podjele među nama", ocijenio je nadbiskup.
"Nažalost, privremeno skriveni i prikriveni ponori u sebi kriju opasne i duboke provalije s nesagledivim posljedicama za društvo i ljudski rod, čovjeka i obitelj, za naš dom i domovinu", rekao je.

Barišić se osvrnuo i na demografsku sliku Hrvatske u kojoj se, ističe, sve manje vide kolijevke, a sve se više organiziraju pogrebne povorke kao i povorke mladića, djevojaka i mladih obitelji koje napuštajući svoj dom i domovinu i traže budućnost negdje u tuđini.

"Tu je provalija siromaštva koja se sve više širi jer nema radnih mjesta i sredstava za normalan život", podsjeća nadbiskup Barišić i poručuje da "iz jama i ponora ima izlaza i da nismo bez nade jer je Krist naša nada".

Pozvao je djevojke, žene i majke da sa svojom vjerom i pouzdanom uskrslom nadom pomognu i nama biti svjedocima i navjestiteljima radosti života u svojim obiteljima, župnim zajednicama i na radnim mjestima.

Poručio im je da nam je potrebno njihovo svjedočenje i njihov primjer jer nas one "svojom ženstvenošću, majčinstvom, nježnošću, ustrajnošću, vjerom i ljubavlju prve izbavljaju iz tame ponora i osvjetljavaju put budućnosti našeg naroda".

"Sam Isus Krist najveća je zaštita dostojanstva žene majke od svih mogućih oblika nasilja u braku, obitelji i društvu, kao i dostojanstva svakog muškarca - oca", rekao je nadbiskup Barišić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!