Nadbiskup Uzinić: Žrtva uvijek treba biti u središtu

08.04.2023.

13:06

Autor: HRT/S.M.

Nadbiskup Riječke nadbiskupije Mate Uzinić

Nadbiskup Riječke nadbiskupije Mate Uzinić

Foto: HRT / HTV

Nadbiskup Riječke nadbiskupije Mate Uzinić u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" uputio je uskrsnu poruku u kojoj među ostalim navodi da Bog ljubi ljude i da ono što Bog čini njima, oni tako trebaju činiti drugima. Govoreći o tome koliko Crkva uspijeva pratiti brzinu promjena u društvu, kazao je da ono što je bila njezina preokupacija prije 50-60 godina danas više nije i da treba pronaći mehanizme kojima će uvijek biti aktualna i slijediti tokove. Referirajući se na slučaj u Sotinu i ispriku nadbiskupa Đure Hranića, nadbiskup Uzinić naglasio je među ostalim da žrtva uvijek treba biti u središtu.

Često pretvaramo blagdane i otajstva vjere u neke vlastite interese, rekao je nadbiskup Uzinić. Služimo se njima, kaže, da bismo zapravo istaknuli sebe, ne da bi te poruke i otajstva promijenila nas, već ih koristimo kao poruke da bismo ih nametali drugima.

- Ako se mi ne promijenimo, a svoju vjeru koristimo za promjenu drugih, onda ona postaje ideologija, a ne bi to smjela biti, istaknuo je.

Ljudi se u današnje doba suočavaju s mnogim krizama, bilo da je riječ o ratovima, posljedicama pandemije, gospodarskoj krizi, strahu od siromaštva. Nadbiskup Uzinić smatra da su krize uvijek prilika, poticaj da čovjek ne ostane uljuljan u svoju sigurnost, nego da uvijek čini iskorake, ide dalje. Navodi da je nekada Crkva morala postati "tvrđava" koja je branila sebe pred onima koji su željeli iskoristiti crkvu i staviti je u svoju službu.

- Zato je Crkva u jednom povijesnom trenutku isticala svoju moć i prevlast čak i nad političkom vlašću, a sve u cilju da obrani sebe i svoje poslanje, da ne bude u službi neke političke vlasti. Danas to nije način na koji Crkva treba vršiti svoje poslanje. Danas bi to trebala biti Crkva koja izlazi, koja ide ususret, Crkva koja ima otvorena vrata, u smislu da svi koji žele mogu doći slobodno, kazao je.

Odgovarajući na pitanje koliko Crkva uspijeva pratiti brzinu promjena koje se događaju u društvu, nadbiskup Uzinić kaže kako to ipak nije onako kako bi trebala. Ono što je bila preokupacija crkve prije 50-60 godina nije više danas, ona treba, kaže, pronaći mehanizme kojima će uvijek biti aktualna i slijediti tokove.

- To ne znači da se Crkva treba posvjetovnjačiti, da ona u svemu treba prihvatiti neke moderne poticaje i načine na koje svijet vidi odgovore na određena pitanja, nego da u svijetu treba biti prisutna, živa, kazao je.

Nadbiskup Uzinić: Žrtva uvijek treba biti u središtu


Referirajući se na slučaj svećeničkog zlostavljanja maloljetnice u Sotinu i dvije izjave nadbiskupa Đure Hranića, nadbiskup Uzinić naglašava da žrtva uvijek treba biti u središtu.

- Teško mi je komentirati cijelu situaciju i osobito svoga kolegu. Bilo je tu određenih pogrešaka u cijeloj proceduri. Možda je bilo potrebno da se ovo što se dogodilo kao druga izjava dogodi već kao prva, kazao je. 

- Začuđujuće je da se zapravo u cijeloj ovoj situaciji postavlja pitanje nekog iskoraka Crkve u suočavanju s ovom problematikom. Napokon je priznala, mislim da smo mi to trebali priznati puno ranije, da nismo neke stvari činili onako kako smo trebali, da smo zanemarili žrtvu i njezino dobro u korist institucije i mislili smo da radimo u korist institucije. Rekao bih da je tu često bilo i pitanje nesnalaženja, nepoznavanja prave problematike, pomisao da se stvari mogu riješiti na drugi način, a ne mogu i da je onda to samo dodatno otežavalo cijelu ovu situaciju, kazao je Uzinić.

Napominje da ako žele ostati autentični, biti učenici Isusa Krista, onda žrtve trebaju biti na prvome mjestu.

- Ako nam žrtve nisu na prvome mjestu, ako je bilo što drugo na nekom važnijem mjestu negoli žrtve, onda mi nismo izdali samo žrtve, nego smo izdali Isusa i svoje poslanje. Važno je biti toga svjesniji i na taj način činiti nove iskorake i tražiti načine kako bismo mogli u budućnosti ne ponavljati one pogreške koje smo imali u prošlosti, rekao je među ostalim nadbiskup Uzinić.

Promijenile su se mnoge zakonske pretpostavke koje ne dopuštaju da se stvari čine kako su se činile.

- Smisao kazne je zadovoljština za žrtvu, osjećaj žrtve da je ipak krivac prepoznat, da je prepoznata njezina bol. Kazna može pomoći i da se drugima kaže da su neka ponašanja nedozvoljena, izjavio je.

Kazna može pomoći samom zlostavljaču da krene putem obnove i obraćenja da i on shvati težinu svojih čina.

Nadbiskup Riječke nadbiskupije Mate Uzinić

Našli su, tvrdi Uzinić, mehanizme kojima uspijevaju utvrditi procese koji su doveli do zlostavljanja. Definirano je kako sankcionirati zlostavljača i onemogućiti ga da se događa neko novo zlostavljanje.

- Ali nekako žrtva ponovno ostaje manje u našem fokusu. Trebali bismo tražiti načine kako nakon svega toga ponovno imati žrtvu u središtu i pomoći joj da preživi traumu u kojoj se zbog zlostavljanja našla. Ono što žrtva proživljava nakon svega toga jednako je teško kao i samo zlostavljanje, osobito ako naš odnos prema žrtvi nije onakav kakav bi trebao biti, ako nam žrtva nije u središtu, izjavio je Uzinić.

Ponovio je da je Bogu stalo do svake osobe, osobito onih koji su žrtve, koji su isključeni, povrijeđeni i kojima se dogodilo nešto što se nije smjelo dogoditi. Nadbiskup Uzinić potom je svima poželio sretan Uskrs.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!