Nadbiskup Uzinić o tužbi časne sestre protiv riječkog hospicija i nadbiskupije

30.04.2022.

16:34

Autor: Hina/HRT/V.G.

Mate Uzinić

Mate Uzinić

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić očitovao se o radnom sporu i tužbi koju je protiv riječkog hospicija i Nadbiskupije pokrenula sestra Danijela Orbanić, ističući njezine zasluge, ali i naglašavajući da ne mogu i ne žele biti ničiji taoci, dovodeći u pitanje povjereno im poslanje. 

U subotnjoj objavi na Facebooku Uzinić naglašava da su u svakom trenutku spremni na razgovor i mirno rješenje spora.

Pojašnjava priopćenje Riječke nadbiskupije, prema kojemu je u tijeku radni spor radi isplate odštete koji je sestra Orbanić, bivša ravnateljica hospicija, pokrenula protiv Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb - Hospicij Marije Krucifikse Kozulić i Riječke nadbiskupije.

Ističe da časna sestra ima velike zasluge u vođenju hospicija, ali da je to s vremenom imalo i neke posljedice i na nju, na hospicij i nadbiskupiju te da je zbog toga Upravno vijeće odlučilo ne produljiti joj mandat.

- Dane su joj neke preporuke te joj je, nakon što nije razriješila osobne probleme zbog kojih joj nije produljen mandat, ponuđen sporazumni raskid radnog odnosa, koji je imala na neodređeno vrijeme iako je bila ravnateljica na mandat od četiri godine.

Za otpreminu i obračun plaće tražila po 360 tisuća kuna

Uzinić navodi da je sestra Orbanić predložila da joj se sporazumno isplati otpremnina od 360 tisuća kuna na ime dijela neisplaćene plaće, jer se 40 posto isplaćivalo njoj osobno, a 60 posto njezinoj redovničkoj zajednici, te daljnjih 360 tisuća kuna neto na ime razlike plaće, zbog navodnog neispravnog obračuna plaće i netočne primjene koeficijenta.

Upravno vijeće Hospicija i nadbiskupija nisu mogli prihvatiti takav sporazumni raskid ugovora o radu, nego joj je na ime otpremnine ponuđeno 87.450 kuna, ali sestri Orbanić taj iznos nije bio prihvatljiv, pa je lani u rujnu podnijela tužbu protiv hospicija i nadbiskupije za isplatu 319.982 kuna.

Uzinić navodi da se tužbeni zahtjevi sestre mogu podijeliti na tri dijela: prigovor na ime razlike plaće, zbog navodnog neispravnog obračuna plaće i netočne primjene koeficijenta iz važeće uredbe, prigovor da dio njezine plaće nije uplaćivan njoj osobno, nego njezinoj redovničkoj zajednici, te dio koji se odnosi na građevinske radove rekonstrukcije hospicija.

Sestra se, navodi, "predstavlja kao osoba koja je bila izvrgnuta neosnovanom blaćenju, ogovaranju i omalovažavanju od strane Riječke nadbiskupije, kako unutar crkvenih krugova, tako i prema Vatikanu." U tužbi zahtijeva utvrđivanje odgovornosti odgovorne osobe nadbiskupije zbog loše izvedene rekonstrukcije te potom, kaže, u tužbu uključuje i njega uz tvrdnju da se "takvo postupanje nadbiskupije nastavilo kroz 2019. i 2020. te intenziviralo imenovanjem Mate Uzinića nadbiskupom koadjutorom."

Optužba za mobing

Pojavljuje se i optužba za mobing, napisao je Uzinić te prenio da je tužiteljica navela da je, od kada je on imenovan - izložena mobingu, kako bi dala otkaz, da joj je Uzinić naložio da mora ići na bolovanje te da je zbog svega bila primorana napustiti red kojemu pripada na godinu dana.

Uzinić uzvraća da su se radovi na hospiciju izvodili bez projektne dokumentacije i na temelju jednostavne ponude koja nije bila povoljna za nadbiskupiju te je odlučeno da se zaustave.

Kaže da najgore zvuče optužbe iznesene na njegov račun jer ga se optužuje za mobing protiv redovnice, što , ističe, nije slučaj.

Nadbiskup koadjutor navodi i da je sestri Orbanić prenio zamolbu da pokuša riješiti svoj osobni problem, koji on smatra smatra posljedicom izgaranja na poslu, kako bi se mogla ponovno javiti na natječaj, da je bila prihvatila pomoć, ali da nakon toga nije radila na svome osobnom problemu, niti se javila na natječaj za ravnatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!